Владимир Путин: Русия не е заинтересувана в гонка във въоръжаването

5 декември 2019-Нюз Фронт.

Русия не е заинтересувана от надпревара във въоръжаването и разполагане на ракети там, където сега няма, заяви президентът на Русия Владимир Путин по време на специално съвещание посветено на въпросите свързани с военна тематика.

Русия не е заинтересувана в разгръщането на „гонка с въоръжение“ и разполагане на ракети там, където сега няма.
Както знаете, ние обявихме едностранно мораториум върху разполагането на такива ракети и поканихме нашите колеги в Европа и САЩ да се присъединят към него.

Засега ни отговори само господин Макрон. Няма реакция от други партньори. Това ни принуждава да предприемем мерки за противодействие на тези заплахи.

Владимир Путин отбеляза, че по време на съвещанието ще бъде обсъдена ситуацията, свързана с оттеглянето на САЩ от Договора за ракетите със реден и по-малък обсег на действие.

«Днес ще обсъдим и мерки за противодействие на потенциалните заплахи, свързани със оттеглянето на САЩ от Договора за премахване на ракетите със среден и и по-малък обсег на действие, «, добави президентът на Русия.

Между другото, да ви напомня, всички знаем това добре: през 2002 година САЩ едностранно се оттеглиха от друг особено важн договор — за ограничаване на системите за противоракетна отбрана.
Тогава обаче те действаха директно, поеха отговорност за тази стъпка и дори не се опитаха да прехвърлят вината на Русия, но също така беше достатъчно трудно да го направят, както се оказа тогава.

В този случай те също излязоха едностранно, но както се оказва, както виждаме, се правят опити за прехвърляне на отговорността върху нас.
Тази позиция не се потвърждава от нищо, но въпреки това се правят такива опити.
Има още един аспект от програмата за разоръжаване — START-3. Изтича скоро.
Всички наши предложения за разширяване на това споразумение са на масата.
Досега не сме получили никаква реакция от партньори.
В тази връзка искам да потвърдя позицията на Руската Федерация: Русия е готова незабавно, възможно най-скоро, точно преди края на тази година, без никакви предпоставки, да удължи договора START-3.
За да няма допълнително двойно, тройно тълкуване по отношение на нашата позиция, казвам това официално.
Днес ще обсъдим какво бихме могли да противопоставим на всички недружелюбни стъпки към нас, какви оперативни решения биха били най-приемливи..»- Владимир Путин.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

Зареждане ...