Козируването пред САЩ и НАТО даде резултат: Русия прогони български дипломат

Българският посланик в Руската федерация Атанас Кръстин бе извикан днес в Министерството на външните работи в Москва. Там му бе връчена нота, с която се указва той да напусне Русия в срок от 24 часа, съобщиха от МВнР.

С нотата, позовавайки се на принципа на реципрочността, Министерството на външните работи на Руската федерация обявява за персона нон грата български дипломат от посолството ни в Москва.

Българският дипломат е с ранг, равностоен на ранга на руския дипломат в София, който бе обявен за персона нон грата в края на октомври 2019 г.

Припомняме, на 28 октомври от прокуратурата съобщиха, че първи секретар от посолството на Русия уж бил действал като шпионин в България от почти една година.

По-късно от МВнР информираха, че са определили руския гражданин  за персона нон грата.

От Русия съобщиха, че си запазват правото на ответни мерки.

Припомняме също, че председателят на движение «Русофили» Николай Малинов бе обвинен в шпионаж в полза на чужда държава (което си беше пълен абсурд, имайки предвид т.нар. «доказателства», по-точно липсата на такива) в аферата, която бе разкрита от прокуратурата през август месец. Освен Малинов други обвиняеми няма, но по разследването бе разпитан и бившият главен редактор на опозиционния вестник «Дума» Юрий Борисов и други лица от движението.

Освен това на двама руснаци бе наложена забрана за влизане в страната — на банкера и издател Константин Малофеев и на бившия председател на Руския институт за стратегически изследвания Леонид Решетников.

Козируването пред САЩ и НАТО даде резултат.

 

Коментари:

Зареждане ...