САЩ обвини руска хакерска организация в присвояване на над 100 милиона долара

5 декември 2019-Нюз Фронт.

САЩ обвини руска хакерска организация в присвояване на над 100 милиона долара.

Evil Corp е организаницията заподозряна, че разработва и разпространява зловреден софтуер на Dridex. С негова помощ както птвърдят от САЩ са били заразени компютрите на стотици банки и финансови институции.В тази връзка Министерството на финансите на САЩ наложи санкции срещу седем руски компании и 17 души.

Снимка: Andrew Harnik / AP

Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на шест руски компании, хакерската организация Evil Corp и 17 души. Ограничителни мерки, са наложени за престъпления в кибер сферата, заявиха от САЩ.
Обвиненията са за присвояване на над 100 милиона долара.
В изявление на американската агенция Evil Corp е руската организация за киберпрестъпления, отговорна за разработването и разпространението на зловреден софтуер Dridex. Според Министерството на финансите този софтуер е бил използван за заразяване на компютри и за събиране на идентификационни данни от стотици банки и финансови институции в повече от 40 страни, което довело до кражба на над 100 милиона долара. Повечето от лицата в списъка с санкции са свързани с Evil Corp.
Доказателства разбира се, не са представени.

Както заявиха от американското ведомство „Evil Corp оперира като бизнес, ръководен от група хора от Москва, които имат дългогодишен опит и добре развити, доверени отношения помежду си“.
Министерството на финансите на САЩ посочи за лидер на организацията Максим Якубец.

Беше обявено възнаграждение в размер на 5 милиона долара за информация за местонахождението му.

Министерството на правосъдието на САЩ започна наказателно дело срещу него.
Министерството на правосъдието на САЩ обяви обявената награда»Най-голямото предложение за възнаграждение за киберпрестъпник.»
Според информация, публикувана от Министерството на финансите на САЩ, Максим Якубец е роден в района на Хмелницки (Украйна) на 20 май 1987 година, той е гражданин на Русия. Министерството смята, че Максим Якубец е бил не само лидер на Evil Corp, но и „е оказал пряка помощ на руското правителство, тъй като от 2017 година е работил за ФСБ на Русия“.

Разбира се, отново без доказателства. Продължаваме да следим развитието на темата. Очаквайте подробности.

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

Зареждане ...