Успехът на Русия в Сирия, който й осигури политическо влияние и достъп до запасите от нефт и газ, послужи на Москва като пример в плановете й за Латинска Америка. Москва се стреми да засили контрола си върху огромните запаси от въглеводороди в региона, пише авторът. Освен това тя иска да отслаби влиянието на САЩ в Латинска Америка.

Превод:

Пробудена от зимния си сън, руската мечка се опитва да възстанови влиянието на бившата супердържава чрез разширяване на влиянието й в Източна Европа, Близкия Изток и Латинска Америка. Успехът на Русия в Сирия, където подкрепи подложеното на гонения правителство на президента Башар Асад, й обезпечи значително политическо влияние и достъп до ценни запаси от нефт и природен газ.

Този успех послужи като модел, въз основа на който сега Москва планира да разшири влиянието си в Латинска Америка и да засили контрола си върху огромните запаси от въглеводороди в региона.

Венецуела е петролна държава, някога притежаваща от най-развитата икономика в Латинска Америка, тя разполага с най-големите запаси на нефт в света — над 300 милиарда барела.

Ако Москва започне да оказва осезаемо въздействие върху Каракас, тя ще бъде в състояние да овладее тези изобилни запаси, разширявайки регионалното си политическо положение и способността да влияе върху световните цени на петрола.

Финансовата помощ на Москва стана спасителен план за обсадения режим на Мадуро — в последния момент Русия предостави заеми, оръжие и парична помощ на страната в замяна на придобиване на акции в местните нефтени находища и най-ценния актив на страната — венецуелската държавна петролна компания Petroleos de Venezuela (PDVSA).

Съобщава се, че Каракас в затруднената икономическа ситуация обмисля да прехвърли контрола върху PDVSA на «Роснефт» в замяна на допълнителна финансова помощ и изплащане на значителна част от дълговете си.

Плановете на Русия не се ограничават само до Венецуела. В целия регион избухват политически и икономически кризи, които обхващат Никарагуа, Аржентина, Боливия, Чили и Колумбия и предоставят на администрацията на Путин отлични възможности да разшири влиянието си. Това е част от добре изградените планове на Москва да отслаби влиянието на САЩ в дългогодишния им опорен пункт в Латинска Америка.

Петя Паликрушева

Източник: https://oilprice.com/Energy/Energy-General/Putins-Push-For-Energy-Dominance-In-Latin-America.html#

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;