Предполага се, че руските политически консултанти са подкрепили наскоро сваления президент на Боливия Моралес по време на разгорещения дебат около изборите в страната, в резултат на което той бе избран за четвърти мандат миналия месец.

Завръщането на лявото перонистко правителство в Аржентина отвори още една възможност за Москва. Перонистките правителства в тази икономически нестабилна страна от Латинска Америка отдавна са враждебни на Съединените щати.

Има спешни икономически затруднения в Аржентина, включително неуспешните реформи на сваления президент Макри, влошаването на търговския баланс и задълбочаващата се икономическа криза, която принуждава Буенос Айрес спешно да задейства огромните си нетрадиционни запаси от нефт и природен газ в страната.

Тези фактори създадоха идеални условия за засилване на влиянието на Русия в Аржентина и сега тя може да засили връзките си с четвъртата по големина икономика в Латинска Америка. Огромният опит и капитал на «Роснефт» може да бъде мощен инструмент за изследване на значителните нетрадиционни запаси от въглеводороди в шистовия пласт на «Века Муерта».

Действията на Москва в Латинска Америка са точно отражение на действията на Съветския съюз в разгара на Студената война.

Постоянният напредък на Русия показва, че Москва решена да засили контрола си върху огромните запаси от нефт и природен газ в Латинска Америка, които може да използва като икономическо оръжие за влияние върху политиките на САЩ, Китай и ОПЕК, както и върху световните цени на енергоносителите.

Петя Паликрушева

Източник: https://oilprice.com/Energy/Energy-General/Putins-Push-For-Energy-Dominance-In-Latin-America.html#

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;