Авторът разсъждава за новата руска ракета «въздух-въздух» от ново поколение. Той отбелязва малкия й размер, благодарение на което тя е идеална за инсталиране на Су-57.

В момента все по-голямо значение има не размерът на ракетите, а техният брой, който може да бъде пренасян от изтребителите, пише той.

Превод:

В руските СМИ са публикувани снимки на новото поколение ракети «въздух-въздух». От снимките се вижда, че ракетата е с малки размери и тегло и е идеална за монтаж на бойния самолет-невидимка Су-57.

Зад граница считат, че новата руска ракета е аналог или просто прилича на американска ракета въздух-въздух SACM, която в момента се разработва. Тя е създадена и за изтребители от пето поколение, следователно може би появата й ще бележи приближаването към нова ера на ракетите «въздух-въздух» от пето поколение.

На снимките руската ракета от ново поколение е поставена до ракетите Р-73 и Р-77. По дължина явно е по-малка от P-73, но двете ракети са сходни по диаметър. Както знаем, дължината на P-73 е около 2,9 метра и е с диаметър 0,17 метра. Предполага се, че дължината на новата ракета може да бъде 2,5 метра, а диаметърът — 0,17 метра.

Такива размери й позволяват лесно да се побере в ракетното отделение на изтребителя Су-57. Като цяло можем да кажем, че новата ракета е създадена специално за Су-57. Това е боен стелт от пето поколение, така че ракетите, които носи, трябва да бъдат поставени в специално отделение. Размерите на отделението налагат строги ограничения върху размерите и теглото на самите ракети.

Ракетите Р-77 и Р-73 бяха разработени твърде рано, тези изисквания не бяха взети предвид при създаването им, така че изтребителите Су-57 не могат да ги транспортират в голямо количество, за разлика от по-малките и по-леки нови ракети.

Размерите на ракетите вече нямат значение, завършва изданието.
Петя Паликрушева
Източник: https://mil.news.sina.com.cn/jssd/2019-11-21/doc-iihnzahi2400397

Тагове: ; ; ; ; ; ;