Основната заплаха, срещу която НАТО трябва да се бори, не е Русия, а климатичната криза и неравенството, пише в. «Дейли телеграф», цитирайки лидера на Британската лейбъристка партия Джеръми Корбин. Политикът подкрепи идеята на Еманюел Макрон за „промяна на вектора“ в политиката на алианса, включваща по-тесни връзки с Москва.

НАТО трябва да тръгне към снижаване на напрежението в конфликта с Русия, за да се съсредоточи върху проблема с промяната на климата и неравенството в собствеността, пише в. «Дейли телеграф», позовавайки се на неотдавнашните изявления на британския лидер на лейбърите Джеръми Корбин.

Изданието съобщава също, че Корбин е подкрепил Еманюел Макрон, който предложи на алианса да «промени вектора» и призова за по-тясно сътрудничество с Москва.

„В рамките на НАТО ще работим, за да гарантираме, че алиансът ще намали търканията в Европа и извън нея. Това трябва да бъде основната тема на срещата на върха на НАТО в Лондон тази седмица. Президентът Макрон постъпва правилно като настоява за промяна на вектора на политиката на алианса, която включва деескалация на конфликта с Русия и по-широк подход към най-сериозните заплахи за нашата обща сигурност“, цитира The Daily Telegraph думите на Корбин.

Британският политик отбеляза, че вместо Русия, НАТО трябва да се съсредоточи върху реалните заплахи като климатичната криза, социалното неравенство и миграционната криза.

Освен това, Корбин заяви, че ако лейбъристкото правителство дойде на власт, то ще положи усилия за ядрено разоръжаване на алианса.

Изданието отбелязва, че Корбин е отдавнашен критик на НАТО, което го обединява и с Макрон, който наскоро говори за «мозъчната смърт» на алианса.

Освен това, лидерът на лейбъристите нарече британския премиер Борис Джонсън «главен подлизурко» на Доналд Тръмп и отбеляза, че би искал да се дистанцира от САЩ, за да не подкрепя израелското правителство и да не участва в конфликта с Китай. Според Корбин, «Великобритания трябва да провежда своя собствена външна политика».

В сряда в Лондон ще се състои срещата на върха на страните от НАТО, на която Доналд Тръмп и Борис Джонсън за първи път ще се срещнат, след като американският президент призова Джонсън да сключи пакт с Партията на брекзита, пише изданието. Джеръми Корбин вече предупреди Тръмп да не се намесва във вътрешните работи на Великобритания.

Петя Паликрушева

Източник: https://www.telegraph.co.uk/politics/2019/12/01/nato-should-de-escalate-conflict-russia-focus-inequality-says/

Тагове: ; ; ; ;