Политици, актьори, студенти и почитатели се стичат към Народния театър «Иван Вазов», за да си вземат последно сбогом със Стефан Данаилов. Големият български актьор почина миналата сряда — 27 ноември, дни преди да навърши 77 години.

Хората споделят, че загубата за българската култура е огромна и че актьорът е живял достойно и пълноценно.

Очаква се президентът Румен Радев да пристигне на поклонението.

В градинката пред театъра може да се види изложбата, която преди две години съпътстваше биографичната книга на Стефан Данаилов. Тя показва кадри от филмите “Дами канят“, “На всеки километър“, “Търновската царица“ и други.

В дългогодишната си творческа кариера Данаилов е изиграл повече от 150 роли в киното, театъра и телевизията, които му носят множество български и чуждестранни награди. Той беше професор в НАТФИЗ, депутат в няколко парламента от левицата и министър на културата в правителството на Сергей Станишев.

В периода 1981 — 1989 година Стефан Данаилов води радиошоуто на програма „Христо Ботев“ на БНР „Звезди посред бял ден“. В него актьорът пародира Ален Делон като домакин, на когото гостуват звезди от цял свят.

Поклон пред паметта му!

Стефан Ламбов Данаилов, наричан още ЛамбоМастъраБате СергоМайор ДеяновБългарският Ален Делон, е емблематичен български актьор с над 150 роли в киното, театъра и телевизията, заслужил артист (1975) и народен артист (1983), дългогодишен преподавател по актьорско майсторство за драматичен театър в НАТФИЗ, политик от БКП/БСП, министър на културата в правителството на Сергей Станишев от 2005 до 2009 год., народен представител в шест парламента.

Още като дете участва в игралния филм «Следите остават» (1956). Докато е в казармата, смята да кандидатства история, но актьорът Иван Кондон, който тогава е съпруг на сестра му, го съветва да следва във ВИТИЗ «Кръстьа Сарафов».

През 1963 г. е приет в класа по актьорско майсторство на проф. Стефан Сърчаджиев. След неговата смърт Данаилов учи при Методи Андонов и проф- Анастас Михайлов.  Завършва през 1967 г. и започва работа в Пловдивския театър «Н. О. Масалитинов» (1967 – 1968).

Първите му роли в киното са във филмите „Понеделник сутрин“, „Морето“ и „С дъх на бадеми“. Популярността идва още след участието в ролята на Иван Загубански  от филма „Първият куриер“, но избухва с невиждана сила, когато на телевизионния екран се появяват сериите от филма «На всеки километър» (1969). С ролята на майор Деянов го запомня масовата аудитория в България.

В периода между първите и вторите серии се снима в „Князът“ и „Черните ангели“.

Поклон пред светлата му памет!

Тагове: ; ;