«Сбогом, американски жандарм! Сбогом, НАТО!»

НАТО вече го няма и, най-вероятно, няма да и да го има. Този изход не е трудно да се предугади, имайки предвид цикличнотста на историята на САЩ. На американския народ му писна от самия сабе си и от правителството, защото превърнаха страната в световен жандарм, твърди Гай Сорман.

Превод:

"Сбогом, американски жандарм! Сбогом, НАТО!"

Днес Америка вече не е старж на световния ред и ситуацията едва ли ще се промени в бъдеще. Тръмп не е единственият, който е обвиняван за бездействието на Америка на международната арена — той само внесе своята лепта: позволи на Русия и Турция да завземат съседни територии, изтегли войските от Сирия, а след това и от Афганистан, не каза нито дума за безредиците в Хонконг и Боливия, както и за масовите арести на уйгурите в Китай. Латвия вече не може да разчита напълно на помощта на Тръмп, ако бъде превзета от Русия. В азиатския регион Тръмп е на път да предостави на Япония контрола над сдържането на част от Северна Корея.

Но повтарям, не само Тръмп е виновен за това. Неговите методи на управление и реторика, разбира се, са нееднозначни, но в действителност той продължава само стратегията, започната при Барак Обама.

Когато НАТО не попречи на Русия да «анексира» Крим, а след това и източната част на Украйна, и също не попречи на сключването на руско-турската сделка за Сирия, стана ясно, че НАТО вече го няма и, най-вероятно, няма и да го бъде. Такъв резултат не беше трудно да се предвиди, предвид цикличния характер на американската история.

Съединените щати бяха основани с цел да се прекрати участието в европейските конфликти, а не да се посредничи в тях. Американците участваха в Първата световна война, а след това и във Втората, въпреки че не се присъединиха незабавно към военните действия, а това се случи само, защото американските интереси бяха в опасност.

След 1945 г. американците останаха в Европа, създадоха НАТО и изпратиха войски в Корея — всичко това се направи не за да се осигури ред в света, а за да се противопостави на глобалната заплаха: на комунизма. Съветският комунизъм можеше да унищожи не само ценностите, но и интересите на САЩ.

Когато СССР се разпада и на негово място се появи Русия, доста скромна по това време, Европа нямаше нужда от защита и нямаше потенциални врагове, само ислямистите тровеха живота й, но те не бяха истинска заплаха.

В тази ситуация Китай се превърна в единствения враг на САЩ. Но той продължи да бъде военно джудже, не притежаваше характерния стремеж на СССР към империализъм и въпреки че Китай отнемаше работни места и патенти от САЩ, той не представляваше заплаха за американците.

Всичко това позволява на Тръмп да се обърне към най-вкоренената традиция на американския народ — изолацията.

През 1821 г. в отговор на молбата на гръцкия народ да помогне в борбата за независимост от Османската империя, държавният секретар на САЩ Джон Куинси Адамс заяви: „САЩ не мечтаят за победи над чудовища“. Това известно изявление постави основата на принципа за ненамеса на Америка, който бе нарушен по време на Първата и Втората световна война.

Но да се вървем към старата и добра Европа. Кой, ако не американският жандарм, ще гарантира нейната безопасност? Поляци, прибалтийци, румънци…

Формирането на нов ислямски халифат между Буркина Фасо и Нигерия може да доведе до създаването на терористична база, която заплашва сигурността на Европа и най-близките й съюзници, например Мароко.

Затова трябва да забравите за НАТО и да го замените с европейска отбранителна структура. И това изобщо не е избор, а по-скоро необходима мярка, за да не седи в очакване на непонятния американски месия. На американските войници, които дадоха живота си за нас, трябва да се каже само едно: благодаря и сбогом!

Петя Паликрушева, превод и редакция

Източник: https://www.abc.es/opinion/abci-adios-gendarme-americano-201911242337_noticia.html

(Редакцията НЕ споделя редица от тезите в статията. Публикува я само с цел информиране на читателите си относно броженията вътре в НАТО и лансираната тенденция за създаването на самостоятелни европейски отбранителни сили, бел.ред.)

Коментари:

Зареждане ...