Схватката на Русия и САЩ за «Северен поток 2» — Нова студена война за Германия: Spiеgel

29 ноември 2019-Нюз Фронт.

Сблъсъкът между САЩ и Русия около «Северен поток 2» наподобява Студената война от периода 1945-1989 г., когато две свръхдържави непрекъснато заплашваха с ескалация на конфликта с помощта на военна сила — съветски ядрени ракети СС-20, насочени срещу американските ракети Pershing II. Това пише германското неолиберално списание Spiegel в материал посветен на обстановката в международен план.

„Този път американците и руснаците започнаха по-чувствителен подход към конфликта, прилагайки икономическо оръжие.

Те се борят за доминиране на световните енергийни пазари чрез трикове, блъфове и взаимно сплашване. Както по време на Студената война, епицентърът на конфронтацията е Германия, енергийният център на Европа. Никой друг регион на света не се е сблъсквал с толкова много икономически и геополитически интереси “, отбелязва изданието.

Според Spiegel «американците търсят нови пазари за втечнения природен газ, който произвеждат, газ, който се доставя по целия свят, включително в Европа.»

„Конкурент, който надеждно и евтино снабдява континента с енергия от тръбопроводи, е неудобство за Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп, опитвайки се да отслаби позициите на Русия на европейския пазар, насочи гнева си към най-добрия клиент в Москва — Германия.

И прави изявление — по логика и реторика — направо от сборника пиеси за студената война.

 

„Ние защитаваме Германия от Русия, а Русия получава милиарди и милиарди долари от Германия“, заяви Тръмп през юни.

Той твърди, че газопроводът прави Берлин „заложник на Русия“, припомня списанието.Планът на Руската Федерация и Германия предвижда, че «Северен поток 2» ще транспортира около 55 милиарда кубически метра природен газ годишно в Европа.

Това е приблизително толкова колкото Москва в момента прехвърля през Северен поток, който беше пуснат в експлоатация през 2011 година.
На този фон нараства загрижеността на Украйна, която рискува да загуби транзитни приходи. И всичко е далеч по-слоцно отколкото ни се струва.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

Зареждане ...