Kurier: «Внимание, шпиони! Те се възхищават на Путин!»

«Проруски активисти» заплашват конституционната система на Чешката република, пише Kurier. За някои от тях се твърди, че са свързани с руските специални служби, други „действат по идеологически съображения или защото се възхищават на президента Владимир Путин“, се казва в последния годишен доклад на Службата за сигурност и информация на Чехия.

„Внимание, шпиони!“, пише Kurier.

Според чешката служба за сигурност и информация (BIS) руските и китайските шпиони са започнали бурна дейност в цялата чешка държава, обяснява австрийският вестник.

В частност, Прага обвинява Москва и Пекин в «шпионаж и опити за влияние», се казва в изданието.

«Всички граждански и военни специални служби» на Руската федерация и Китайската народна република са «активни» на територията на източноевропейската държава, според годишния доклад, публикуван от BIS.

Чешката служба за сигурност и информация например приписва на руските и китайските разузнавателни агенции двете неотдавнашни кибератаки срещу чешкото външно министерство, отбелязва австрийското издание.

Според последния доклад на BIS, „подстрекателството срещу Европейския съюз и НАТО“ е често срещано в Чешката република.

Конституционният и правов ред на Чешката република е застрашен от „проруски активисти“ и тази заплаха трябва да бъде взета насериозно, призовава чешката служба за сигурност и информация в своя доклад.

Чешките специални служби уверяват, че така наречените активисти «разпространяват дезинформация и се опитват да настроят чешките граждани срещу членството в Европейския съюз и Северноатлантическия алианс.»

Някои от тези активисти са «свързани с руските държавни органи или специалните служби, други действат по идеологически съображения или защото се възхищават на президента Владимир Путин», се казва в доклада на BIS.

Петя Паликрушева

Източник: https://kurier.at/politik/ausland/geheimdienst-in-prag-warnt-vor-einflussnahme-aus-russland-china/400686329

Коментари:

Зареждане ...