Експрет: Едва през 1870 г. Франция и Русия осъзнават опасността, която Германия има за европеайския ред


Историята на руско-френските отношения се състои от поредица от „пропуснати възможности“, каза Хелън Карер Д’Анкос, секретар на Френската академия, пише Le Figaro.

Преди революцията Франция беше абсолютен модел за подражание за Русия, но бързото падане на Бурбоните „смая“ руската императрица Екатерина II, която с цялото си възхищение от френското просвещение не предполагаше, че тяхният труд ще доведе до краха на монархията, казва експертът в статията си за изданието. Именно в този момент, според експерта ДаАнкос, в руската императрица се ражда идеята да превърне Русия в „жандарм на Европа“ за борба с опитите за либерална трансформация, които избухвали от всички страни.

Победата над Наполеон става най-високата точка в руската стратегия за навлизане в Западна Европа, но част от придобитите от Русия предимства ще бъдат загубени по време на Кримската война, продължава ръководителят на Френската академия. Следващото сближаване между Москва и Париж започва едва през 1870 г., когато Русия и Франция осъзнават опасността, която обединена Германия представлява за европейския ред.

Видео: Путин пристигна на работна визита във Франция

Коментари:

Зареждане ...