Райчев: Планирало се България да се превърне в щит срещу Русия

Албания, Македония, България и Румъния са в списъка на САЩ за изваждане от руското влияние и превръщането им в близък съюзник, но и в щит против Русия. Това обяви социологът Андрей Райчев по повод срещата на премиера Бойко Борисов с американския президент Доналд Тръмп в Белия дом по-късно днес.

«В България антируска политика не може да бъде проведена, така че да се обърнат чувствата на населението», коментира Райчев пред БНР и уточни, че у нас се правят антируски демонстрации, но не се водела антируска политика.

Райчев коментира, че не очаква Тръмп да «размаха пръст» на Борисов заради руското влияние в страната ниАмерика знаела, че България е русофилска страна.

«Защото политиката на САЩ у нас винаги се е свеждала до нещо много просто — «виж какво правят руснаците и го спри». Тоест България се е мислела само в голямото противопоставяне от времето на Студената война — Русия-Америка. Горе-долу така продължи и в последните 30 години. Сега това не е така. Те са заинтересовани от стабилност на Балканите», подчера още социлогът.

Очакванията на социолога от срещата Тръмп — Борисов са:

«Борисов няма нужда от големи демонстрации. … Разбира се, че ще се хвали, със сигурност, но няма нужда от нещо екстраординарно. Той си спечели игрите вътре в България.»

Райчев прогнозира до пролетта на 2021-ва година Бойко Борисов да запази управлението си.

Според него, ако се стигне до вариант «НАТО без Турция», тогава България става самата граница на НАТО и за първи път отношенията между България и САЩ не са подробност, а стават съществени, съобщи News.bg.

Коментари:

Зареждане ...