Лакари предупредиха МВнР на Британия, че Асанж може да умре в затвора

Лакари предупредиха МВнР на Британия, че Асанж може да умре в затвора

Над 60 медици подписаха открито писмо до главата на британското МВнР Прити Пател с предупреждение, че основателят на WikiLeaks Джулиан Асанж може да умре в затвора, ако спешно не получи лекарска помощ.

«От медицинска гледна точка и на основание наличната информация за способностите на Асанж да се изправи пред съда през февруари 2020 година, в нас нараства сериозна тревога», се казва в писмото.

Специалистите от САЩ, Австралия, Великобритания, Швеция, Италия, Германия, Шри-Ланка, Полша отбелязват, че Асанж се нуждае от прехвърляне в медицински център за неотложна оценка на неговото физическо и психологическо състояние от квалифицирани специалисти.

«При липсата на подобна помощ имаме сириозни основания да твърдим, че Джулиан Асанж може да умре в затвора», пишат медиците.

По-рано Джон Шиптън, бащата на основателя на WikiLeaks Джулиан Асандж, призна, че се притеснява, че синът му може да умре в затвора след «девет години преследване, защото се осмели да разкрие военните престъпления на САЩ».

Според него преди два дни той е посетил сина си в затвора.

«Човек трябва да признае горчивата истина, че той може да умре в затвора … Това не е бащинско безпокойство, а просто факт», цитира Шиптън Daily Mail.

Изданието отбелязва, че изявлението е направено седмица след посещението при Асанж на специалния докладчик на ООН за изтезанията Нилс Мелцер, който констатира, че условията на задържане застрашават живота му.

На 1 ноември Мелцер обвини Великобритания в нарушаване правата на Асандж.

В края на септември адвокатът на Асанж Карлос Поведа съобщи за влошаване на здравето на клиента си поради изолацията от външния свят.

News Front ППаликрушева

 

Коментари:

Зареждане ...