Русия доставя Су-30 и Т-90 на Иран, пореден смут в САЩ

На 19 ноември 2019 г. разузнавателната агенция на Пентагона (Defense Intelligence Agency, DIA), отговаряща за събирането, анализирането и предоставянето на строго секретна информация за висшите американски служители, буквално …изригна в доклад. В него се казва, че Техеран вече се консултира с Москва за закупуването на танковете Т-90, самолетите Су-30, Як-130, системите за противовъздушна отбрана С-400, ракетните системи за противовъздушна отбрана «Бастион» и други.

Русия доставя Су-30 и Т-90 на Иран, пореден смут в САЩ

Тревожността на докладчиците може да бъде разбрана, защото САЩ се опитват от 40 години да унищожат новия цивилизационен проект в Иран.

Документът пояснява, че Иран, след премахването на ограниченията върху продажбата на оръжие за тази страна през 2020 г., вероятно ще се опита да се „запаси“ от Русия или Китай с ново военно оборудване. Особено такова, което Иран не може да произведе сам. Русия и Китай се считат за основни доставчици, Русия в по-голяма степен, а Китай в по-малка.

След това докладчиците плавно преминават към друга тема. Според техните оценки Техеран има възможност бързо да инсталира 5 хиляди морски мини в Персийския залив и Ормузкия проток. Към горното докладчиците добавят констатацията, че Иран активно работи по разработването на ударни дронове, както и по различни ракетни комплекси.

Обръща се внимание на факта, че Иран може да се сблъска с недостиг на пари (щатски долари) за разработването на собствените си оръжия и закупуването на вносни продукти поради санкциите на САЩ. Според техните данни бюджетът на Иран за отбрана през 2019 г. е около 20,7 милиарда долара.

Но тук се появява поредното НО: всъщност, бюджетът на Иран може да е по-висок, тъй като американците наистина не могат да разберат колко харчат иранците за отбрана, включително нямат информация за реалната помощ от съюзниците.

Припомняме, че на 20 юли 2015 г. Съветът за сигурност на ООН единодушно прие резолюция 2231 в подкрепа на Съвместния комплексен план за действие по иранската ядрена програма. Тогава беше предвидено петгодишно запазване на оръжейното ембарго и забрана за доставката на балистични ракетни технологии за Иран в продължение на осем години. Оттогава САЩ не успяха да убедят другите държави да продължат това ембарго. В същото време от пролетта на 2018 г. се отбелязва поредният кръг на изостряне на отношенията между Вашингтон и Техеран, иницииран от САЩ.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments