22 ноември 2019-Нюз Фронт.

Президентът на Русия Владимир Путин проведе заседание на Съвета за Сигурност на РФ. По време на заседанието бяха обсъдени преспективите на военната организация на Русия за следващото десетилетие- до 2030 година.

 

Добър ден, уважаеми колеги!

Днес ще обсъдим пътищата и перспективите за развитие на военната организация на Русия за следващото десетилетие — за периода до 2030 година.
Ще определим какви задачи остават да бъдат решени, за да се гарантират надеждно националните интереси и сигурност на Русия.

Военна организация — а това са въоръжените сили, войските на националната гвардия, други военни формирования и органи, както и отбранително-промишленият комплекс на страната — играят ключова роля за осигуряването на суверенитета на Русия.

 

И е много важно всички тези компоненти да се поддържат на правилното ниво, да действат професионално и хармонично.
Виждаме, че светът е изправен пред сериозни предизвикателства и заплахи.
Много фактори на несигурност.
Технологиите бързо се развиват, включително военните, а конкуренцията и съперничеството се засилват и придобиват нови форми.
В различни региони на планетата се появяват не само тлеещи огнища на дългогодишни конфликти, но и нови.
Водещите страни активно усъвършенстват настъпателни оръжия.

Ще добавя, че така нареченият „ядрен ракетен клуб“ всъщност — и вие всички добре знаете това — е попълнен с нови членове. Сериозно притеснение е подходът на военната инфраструктура на НАТО към нашите граници, както и опитите за милитаризиране на космическото пространство.

 

Осезаем удар върху системата за контрол върху оръжията беше оттеглянето на Съединените американски щати от Договора за премахване на ракети със среден и по-малък обсег на действие. Заплахата от разпространение на ракети от този клас в различни части на света допълнително увеличи напрежението в света.
При тези условия за нас е важно адекватно и точно да прогнозираме и анализираме възможни промени в международната обстановка и в съответствие с заключенията да развием своя военен потенциал.

Отбелязвам, че през последните години се направи много за качественото укрепване на всички силови структури.
Това до голяма степен беше улеснено от изпълнението на решения, приети на заседание на Съвета за сигурност на Русия на 5 юли 2013 година.

Така бяха актуализирани Военната доктрина и редица други документи за стратегическо планиране, които определиха, и конкретизираха насоките за съвместна дейност на силовите ведомства по осигуряване набезопасността на Русия, както и задачите им за участие в отбраната на страната.

Особено отбелязвам успешното изпълнение на програмата за държавно въоръжение, която ни позволи да започнем радикално техническо преоборудване на военната организация.

В армията и флота делът на съвременните оръжия и техника е вече над 68 процента.
В същото време някои образци по своите характеристики изпреварват своите чуждестранни колеги за години напред.

За нашите въоръжени сили операцията срещу терористичните банди в Сирия също се превърна в сериозно изпитание за професионализъм.

Искам да подчертая още веднъж: личният състав на Аерокосмическите сили, Военноморските сили, Силите за специални операции, Военна полиция, други отдели и служби, напълно се справиха със задачите, действаха смело, компетентно, професионално, не позволиха масово изселване от тази територия на бойци в нашата страна.
Мащабните, активни военни операции, както е известно, приключиха, но натрупаният боен опит се търси днес във военното строителство и се използва и усъвършенства по време на годишните учения и внезапните проверки.

 

Нашата задача за следващото десетилетие е да продължим линията за укрепване и развитие на военния, техническия и кадровия потенциал на военната организация на страната.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;