22 ноември 2019-Нюз Фронт.

На 22 ноември от 19.00 часа започна среща с историка и политолог, проректор по научна работа в МГИМО професор и доктор на историческите науки Евгений Кожокин в Центъра за славянски култури в Москва.

Посланикът на България в Русия Атанас Кръстин се присъедини към срещата.

В рамките на вечерта беше представен фрагмент от филма „Исмаил и неговите хора“ .

Режисьор и сценарист Евгений Кожокин, оператори Николай Домрин, Алберт Саркисян, Филип Мартинов, звукорежисьор Антон Буле, редактор Екатерина Лунина и Александър Басов-Яновски. Това е филм за кримските татари, за просветителят и писателят Исмаил Гаспрински, чието наследство се изучава, публицист, бижутер, директор на къщата-музей в Бахчисарай, преподавател в университета в Симферопол.

Прозвучаха фрагменти от публикуваните книги на автора, включително и в България, както и текстове от книги, които все още предстои да бъдат представени на читателската публика.

Важно събитие предстои да се проведе и в България, в рамките на което ще се проведе представянето на книгата-албум „Българи в Крим“.

 

На 28 и 29 ноември (9.00 – 14.20) в Руския културно-информационен център (гр. София, улица Шипка, 34) в рамките на реализирането на Държавната програма на Руската Федерация «Развитие на образованието», ще се проведат открити уроци по езикова и историческа ориентация:

«История и Кирилица – основните фактори на сътрудничеството между Русия и България».

Темите на двата дни на мероприятията са разпределени в два блока:

28 ноември — «Историческото минало на Русия и България», 29 ноември — «Аз Буки Веди.

Кирилица — вчера, днес, утре».

Целта на провеждането е да се формира у българските ученици, студенти, докторанти, педагози и преподаватели положително мнение за Русия като братска страна, надежден културен и образователен партньор.

Уроците ще се провеждат от известни филолози и историци на Русия и България: Ваня Добрева, Арсений Дежуров, Диана Алексиева, Людмила Радева, Игор Димитриев, Дмитрий Степанов и др.

Модератор на мероприятието е директорът на АНО «Образец», експерт от Института по диаспора и интеграция Иван Скориков.

Очаквайте подробности.

 

 

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;