Арабските страни се вслушват в Путин, но ненавиждат САЩ

Владимир Федоровски смята, че през последните няколко години Русия е успяла да се обяви военно и политически като нов арбитър в региона на Близкия Изток. Оттук нататък президентът Путин ще се опита да стабилизира Близкия изток, но за това трябва да върне Запада в играта.

Превод:

За да обясните това завръщане на Москва, трябва да се върнете през септември 2015 г., когато «Джабхат ал Нусра» се приближи до превземането на Дамаск. Падането на сирийската столица би довело до ефекта на доминото в региона до Кавказ, който е само на 600 километра от Сирия.

За Владимир Путин поддържането на властта на Башар Асад винаги е било просто инструмент, а не самоцел. Като цяло Путин успя, използвайки неголеми средства,  да се възползва от войната в Сирия, за да осигури завръщането на Русия на международната арена. Руската намеса му създаде изключителен имидж в региона.

За разлика от американците, той успя да докаже лоялността си към съюзниците. Неговият портрет виси в домовете на източните християни. Освен това операциите му послужиха за изпробване на новия военен арсенал. Като се има предвид, че руснаците предлагат евтини, но ефективни оръжия, договорите буквално заваляха.

Освен това той се възползва от грешките на Запада в Близкия изток. Основната грешка датира от времето на арабската пролет, когато Западът реши да застане на страната на «умерените» ислямисти, които да свалят диктатурите и да преобразят арабския свят. В този момент предупредих за тази илюзорна логика.

Западът ослепя заради политическата коректност, както често се случва. Във всеки случай умерен ислямизъм не съществува, също както няма умерен болшевизъм. Разбира се, говоря за ислямизма, а не за исляма. В резултат на това разрушихме либийската бариера заедно със страната и потоци от мигранти се изляха в Европа с всички известни катастрофални последици. Ислямизмът рязко тръгна нагоре.

Арабският свят се вслушва в Путин

Западът повтаря старите си грешки, които вече бяха направени в Афганистан през 80-те години и в Ирак през 2003 г. Самият Путин беше извън себе си, когато Дмитрий Медведев, който тогава беше президент, реши да се въздържи при гласуването в Съвета за сигурност на ООН през 2011 г. относно резолюцията, която създаде условията за използването на сила в Либия.

Ако организирате избори в арабски страни, тогава ислямистите ще дойдат на власт навсякъде. Наистина ли искате това?

Путин се придържа към геополитическия реализъм и умело си играе с равновесието: поддържа привилегировани отношения с Дамаск и Анкара, въпреки че те са дългогодишни врагове помежду си.

Той успя да осъществи истински подвиг и да сключи споразумение с арабите за цените на петрола, без да се засяга близките отношения с Иран. Малко хора знаят за това, но днес Русия продава оръжие на Саудитска Арабия. Последен, но не по-малко значим момент: арабският свят се вслушва в Путин, докато руските военни постоянно координират действията си с израелския щаб.

Сега той ще се опита да стабилизира Близкия изток, но за целта трябва да върне Запада в играта. В разширената игра. Факт е, че в сърцето си той не се е отказал от идеята за голямо споразумение със Запада, което да включва Украйна. В тази връзка посещението му в Париж, планирано за 9 декември, придобива специално значение.

Към днешна дата украинската политика на Путин остава сериозен проблем в смисъл, че Украйна все още е мощен източник на напрежение в Европа. Но за да постигне такова споразумение, той смята, че Западът трябва да направи избор и да подчертае веднъж завинаги, че неговият враг номер едно не е Русия, а ислямизмът.

Петя Паликрушева

Източник: https://www.lepoint.fr/debats/fedorovski-comment-poutine-veut-peser-au-moyen-orient-19-11-2019-2348324_2.php

Коментари:

Зареждане ...