22 ноември 2019-Нюз Фронт.

На румънската държавна компания Romgaz бе предложено да закупи петдесет процентов дял в проекта за освояване на находища в дълбоководния блок «Нептун», който преди това принадлежеше на една от най-големите нефтени и газови корпорации в света, ExxonMobil

Ръководителят на Romgaz Адриан Волинтиру заяви, че в момента проектът на Черноморския Нептун принадлежи на ExxonMobil и румънския OMV Petrom.

В същото време Romgaz все още обмисля възможността да придобие не повече от 20%, тъй като проектът е изключително скъп според стандартите на Румъния.

Според докладите ExxonMobil инвестира в проекта 750 милиона долара, но според Reuters корпорацията е оценила своя дял само на 250 милиона долара.

Трябва да се има предвид, че обработването на находища ще изисква допълнителни инвестиции в размер на 3 милиарда долара, което означава, че дори двадесет процента дял ще изисква поне половин милиард долара от Ромгаз.

Заслужава да се отбележи, че американската корпорация предприема подобни действия на фона на завършването на изграждането на газопровода „Северен поток-2“. Освен това решението в ExxonMobil е свързано с плановете за участие в редица нови проекти, тъй като компанията продава активи, не само в Европа, но и в Африка и Азия.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;