Молдовският президент Игор Додон заяви в интервю зателевизионния канал «Молдова 1», че правителството на новия министър-председател Йон Кику e успяло да направи повече за седмица, за да възстанови стратегическото партньорство с Русия, отколкото предшествениците му през годините.

„Правителството в Кику работи по-малко от седмица. Днес премиерът извърши визита Москва, първата от седем години насам, където се договори за четири важни неща“, цитира ТАСС думите на Додон.

Той отбеляза, че са постигнати споразумения за заеми за развитие на инфраструктура и за изграждане на пътища в Молдова, с отстъпка за газа от 2020 г., за категориите стоки, които ще бъдат доставяни в Русия без мита, издадени са няколко хиляди разрешителни за транспортни работници, за да могат да превозват молдовските продукти за Русия.

Според Додон, „работата е започнала и ще бъде извършвана целенасочено за възстановяване на стратегическото партньорство“ между страните.

По-рано руският премиер Дмитрий Медведев на среща с молдовския си колега Йон Кику призова да се наваксат пропуснатите възможности в отношенията с Молдова.

Тагове: ; ; ;