Извинете, но пазарът на ценни книжа на Путин е по-добър от този на Си, по-добър от този на Тръмп, смята авторът от американското издание. Руските облигации са се превърнали в ценни книжа, които трябва да имате задължително — и не само в Европа, където доходността е близо до нула, но и за американските компании, които искат да получават пари за дълговите си ценни книжа.

Превод:

Въпреки всички разговори за „нуждаещия се“ Владимир Путин и със сигурност за Русия, която се нуждае от финансови средства, тъй като големите й държавни компании са под санкции, руските облигации се превърнаха в ценни книжа, които трябва да притежавате задължително. И не само в Европа, където доходността е близка до нула, но и за американските компании, управляващи глобални облигационни фондове, които искат да получат пари за дълговите си ценни книжа.

„Те са станаха куршумонепробиваеми“, казва Джеймс Барино, съдиректор на отдела за дългови ценни книжа към Schroders Investment в Ню Йорк. — Те могат да изплатят всички свои външни дългове за сметка на резервите на Централната банка. Освен това те понижават лихвите. Валутата е много стабилна. И имат финансовата способност да харчат пари за своята икономика.»

Валутните резерви на Русия възлизат на повече от 433 милиона долара, а резервът на страната в злато се равнява на 107,9 милиона долара. Това са най-големите валутни резерви сред крупните развиващи се пазари след Китай, с резерви от над три трилиона долара.

Поради невероятно ниските лихви по европейските държавни облигации и по-високите дивиденти, изплащани от руските компании, инвеститорите са по-заинтересовани от руските ценни книжа.

Следващата година се очаква БВП на Русия да нарасне с почти 2%.

„Основната промяна в руския финансов сектор през последните няколко години е едновременното увеличаване на дивидентната доходност на руските акции и намаляване на доходността на държавните и корпоративните облигации, както и депозитите на физически лица“, написаха Роланд Неш и Денис Родионов в доклада си от този месец, те са анализатори от московския и лондонския клон на инвестиционната компания Spring Capital. — Вероятно последицата от тази промяна ще бъде повишаване на интереса на местните инвеститори към придобиване на акции».

Петя Паликрушева

Източник: https://www.forbes.com/sites/kenrapoza/2019/11/18/for-wall-street-russia-has-become-bullet-proof/#6a34f6d06ffd

Тагове: ; ; ; ; ;