Иран вероятно ще купи нови модерни изтребители и танкове от Русия и Китай през 2020 година, когато е планирано да бъде отменено оръжейното ембарго, наложено от Съвета за сигурност на ООН. Това е разкрил източник от разузнаването на САЩ, който е пожелал да остане анонимен, съобщава «Асошиейтед прес».

Разузнавателната служба на Пентагона публикува нова оценка на военните способности на Иран, според която Техеран се опитва да се превърне в доминираща сила в Близкия Изток.

В доклада се предупреждава, че Ислямската република отбелязва бърз напредък в разработването на нападателни безпилотни самолети (дронове) и ракетни системи.

САЩ възобновиха през миналата година тежките икономически санкции срещу Техеран и те най-вероятно ще се запазят и след вдигането на оръжейното ембарго на ООН.

В момента Иран разполага със съветски танкове от 1970-те години и немалък брой по-стари изтребители. По силата на ядреното споразумение, сключено през 2015 г., оръжейното ембарго на ООН срещу Иран трябва да бъде отменено през октомври 2020 г. Това съобщи News.bg.

По-рано съобщихме мнението на американски военачалник: «Действията на Русия, Китай и Иран могат «лесно» да доведат до инцидентна война. Това предупреждение отправи началникът на Генералния щаб на въоръжените сили на Великобритания Ник Картър, цитиран от АП.

Според него действията на трите държави могат «лесно да доведат до грешка, породена от неправилна преценка» и да увеличат риска от война.

«Нашите конкуренти се превърнаха в майстори в експлоатирането на шефовете между мира и войната», пише генералът в статия за вестник «Сънди телеграф» по повод Деня на паметта в Англия.

«Енергията, парите като подкупи, корупционните бизнес практики, кибератаките, убийствата, фалшивите новини, пропагандата, войниците в униформи без нашивки и опровергавани компании за сигурност и отбрана, присвояване на веригата на доставките, кражбата на интелектуална собственост и старомодни военни заплахи — всичко това са примери от нова епоха на алтернативни «оръжия», които се използват за спечелване на предимство, всяване на разногласия, подкопаване на нашето политическо единство и коварно унищожаване на нашия начин на живот», предупреждава Ник Картър.

Генералът даде като примери разпространението на дезинформация в Африка чрез «Фейсбук» от руски държавни компании и разширяващото се медийно присъствие на Москва на континента.

«Не намеквам, че опонентите ни искат да тръгнат на война според традиционното определение на термина, но безразсъдното поведение и неспазването на международното право, изразяващо се в използването на тези нови видове «оръжия», създава опасност от ескалация, която лесно може да доведе до грешка, породена от неправилна преценка», пише той.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;