20 ноември 2019-Нюз Фронт.

Сенатът на Конгреса на САЩ единодушно прие хонконгския законопроект за правата на човека и демокрацията в Хонконг, който позволява на Вашингтон да предприеме действия срещу китайски служители, отговорни за нарушения на правата на човека в специалния административен регион на Хонконг. Тоест, легализирана намеса във вътрешните дела на Китай, така да се каже.

 

След като текстът бъде одобрен от двете палати на Конгреса, законопроектът ще бъде предаден на американския президент Доналд Тръмп за подписване.
Междувременно администрацията на Тръмп се опасява, че законът може да повлияе неблагоприятно на търговските преговори на Пекин и Вашингтон.

„Хонконг, чуваме те. Ние сме на ваша страна “, написа в Twitter американският сенатор Марко Рубио, който представи законопроекта за Хонконг.

Напоследък много рядко се случва, когато демократите и републиканците демонстрират такова рядко единодушие.

«Сенатът зае твърда позиция в подкрепа на хората от Хонконг … Това е важна стъпка в отговорността на Китайската комунистическа партия за подкопаване на автономията на града», заяви Джим Ричард, председател на Комитета за външни отношения на Сената на САЩ.

Приемането на законопроекта от горната камара на Конгреса предизвика незабавна реакция в Пекин, като от там го нарекоха «неприкрита намеса във вътрешните дела на Хонконг». Но САЩ нямат скруполи по този повод. Когато имат възможност да яхнат протести, в която и да е част на света- не пропускат. И обикновено наричат това «право на демокрация».

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;