Руснаците се смеят, наблюдавайки колко шум се вдига в САЩ около лазерното оръжие. През 2018 г. Владимир Путин за пръв път говори за новото лазерно оръжие «Пересвет». Медиите заключиха от това, че руските лазерни оръжия имат същите, а може би и по-добри бойни характеристики.

Превод:

Още в годините на Студената война бяха разсекретени документи, от които става ясно, че СССР вече има опит в използването на наземно лазерно оръжие за нападение и заслепяване на американски шпионски спътници. Русия наследи плодовете на съветските разработки в областта на лазерното оръжие.

Тактическите лазерни оръжия, работещи на близко разстояние, трябва главно да се справят с функцията за ефективно прихващане на ракети и снаряди. Въпреки това, в условията на реални бойни действия, изкуствено създаденият или естествено генериран прахообразен дим на сушата и морската мъгла може да се превърне в пречка за използването на лазера. Тъй като лазерът е лъч по своето естество, той може да се разсее, когато срещне дим или прах, което значително намалява неговата ефективност. Ако мъглата има висока плътност, лазерното оръжие може напълно да излезе от строя. Използването на лазерно оръжие може да бъде предотвратено и от такива природни явления като вятър и дъжд с гръмотевици.

Друг недостатък на лазерното оръжие е, че за разлика от конвенционалните оръжия, то се нуждае от непрекъснато снабдяване с енергия. За да пусне лазерен лъч, оръжието се нуждае от чиста енергия, ако доставката спре, оръдието веднага спира да работи.

Според съобщенията на руските медии, на 1 декември 2018 г. лазерната система за въоръжение «Пересвет» е встъпила в бойно дежурсто, тя също е включена в плана за държавно въоръжение до 2027 година. Скоро ще бъде приета и от трите вида въоръжени сили на Русия. В това отношение американското лазерно оръжие явно отстъпва на руското!

Петя Паликрушева

Източник: http://ishare.ifeng.com/c/s/v002mOMdDMKoPKtxFW-_RVZrZNG6SC—mDAJq5Jg3Lu7KBV8E__

Видео: Уникални кадри от застъпването в бойно дежурство на най-новите лазерни комплекси «Пересвет»

Тагове: ; ; ; ;