Социологическо проучване, проведено в Турция, показа как местните жители всъщност се отнасят към Съединените щати, техните политики и отношенията между държавите. Резултатите поразиха авторите на статията. Никой от анкетираните не може да каже нищо добро за САЩ.

Превод:

Допитването до турските граждани за турско-американските отношения даде невероятни резултати. 41,4% от участниците в проучването нарекоха САЩ „страна, на която не може да се вярва“. Когато респондентите бяха помолени да определят Съединените щати с едно понятие, 58,9% дадоха отговора „империалист“, 23,5% — „враг“ и 16% — „търсещ лична изгода“.

Изследователската компания AREDA проведе проучване на отношенията между Турция и САЩ. Изследването беше проведено от 5 до 11 октомври 2019 г. сред 4036 участници и засегна въпроси като икономическите санкции, отношенията между Турция и САЩ и външната политика на Турция. 49,3% от турските граждани заявиха, че Турция трябва да продължи да остане в НАТО, докато 33,8% са подкрепили излизането на страната от алианса.

Империалист и съучастник на тероризма

Относно проблемите, съществуващи в отношенията между САЩ и Турция: 41,4% от участниците в проучването твърдят, че САЩ не изпълняват своите обещания и не може да им се вярва.

28,5% смятат, че в света и особено в Близкия изток Съединените щати действат като империалистическа държава.

Враг и търсещ лична изгода

59,6% от анкетираните твърдят, че САЩ разглеждат Турция като страна, с която те са принудени да си сътрудничат, според 12,9% — САЩ са „враждебна страна“, а според 10,3% — „стратегически важна държава».

На въпроса „Как определяте Съединените щати с едно понятие?“ 58,9% от анкетираните предпочитат варианта „империалист“, 23,5% — „враг“, 16% — „търсещи лична изгода“.

Петя Паликрушева

Източник: https://www.yenisafak.com/gundem/abdye-guven-yok-3514616

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;