Само НАТО е способно да защити Европа от външни заплахи, затова ЕС никога няма да може да замени алианса.

Това заяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг.

Той съобщи, че още следващата седмица има намерение да замине за Париж, за да изиска от президента на Франция Емануел Макрон обяснения за нашумялото му изказване за «мозъчната смърт» на НАТО. При това Столтенберг побърза да увери, че Организацията на северноатлантическия договор е «силна, оперативна и жизнено важна за общата сигурност».

«Европейската общност никога не може да стане алтернатива на трансатлантическата общност. Европейският съюз е важен, но Европа не може да замени НАТО», твърди генералният секретар на алиаса, добавяйки, че «опитите да се отблъсне ЕС от Северна Америкса отслабва алианса, а всичко това заедно води до разкол в Европа».

Той припомни за наличието на член 5 от устава на НАТО, според който нападението над една страна от алианса означава нападение над целия алианс.

«Когато всеки потенциален враг осъзнае, че нападението над член на НАТО ще повлече след себе си отговора на целия алианс, атака няма да има, — заяви Столтенберг. — Алиансът запази мира, избягвайки конфликтите в продължение на 70 години, ще прави това още десетилетия».

Прословутият член 5 от Устава е използван само веднъж и то в интерес на САЩ с цел нахлуването в Ирак след терористичните атаки от 11 септемри в Ню Йорк. Бюрократичният механизъм на алианса задължава подложената на атака страна да се обърне към Съвета за сигурност на ООН. По-късно Съветът за сигурност свиква съвещание, в което се решава какви точно действия трябва да се предприемат.

News Front ПП

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;