Китай е подготвен за дълга търговска война, съобщава китайският държавен вестник Global Times.

Главният редактор на изданието пише, че «малцина» в Китай вярват, че скоро ще бъде постигнато търговско споразумение със САЩ. Той отбеляза, че мнозина смятат, че ефектът ще бъде ограничен заради политиките на Вашингтон към Пекин. Но според него Китай е подготвен за «най-лошия сценарий», ако двете суперсили не успеят да се договорят.

«Малцина китайци вярват, че Китай и САЩ могат да постигнат споразумение. Като се имат предвид политиките на САЩ към Китай, хората вярват, че ако бъде постигнато търговско споразумение, то ще бъде ограничено.

Китай иска споразумение, но е подготвен и за най-лошия сценарий — дълга търговска война», пише главният редактор.

Според информация от Китай разговорите между двете държави изглежда са в застой. Пекин и Вашингтон не могат да се договорят за отмяна на наложените мита и по въпроса за количеството селскостопанска продукция, търгувана между САЩ и Китай, съобщи News.bg

Президентът на САЩ Доналд Тръмп предупреди, че Съединените щати могат да повишат митата на китайския внос, ако не бъде постигнато споразумение за слагане край на търговската война, предаде «Ройтерс».

На среща в Белия дом във вторник, Тръмп заяви, че има добри отношения с Китай, отбелязвайки, че Китай върви напред.

Ако не сключим сделка с Китай, просто ще повиша ставките още по-високо, каза той пред висши американски служители.

Надеждите бяха големи, че частична търговска сделка може да бъде подписана на среща на върха в Сантяго, Чили. Срещата на върха бе отменена на фона на вълнения в Чили и остава неясна.

Икономическият съветник на Белия дом Лари Кудлоу заяви, че 16-месечната търговска война  е в последната си фаза, но не даде срокове за сключване на сделка.

Конструктивни разговори са били проведени между вицепремиера на Китай Лиу Хе, търговският представител на САЩ Робърт Лайтхайзър и министърът на финансите Стивън Мнучин.

Подписването на първата фаза от търговското споразумение между президента на САЩ Доналд Тръмп и китайския му колега Си Дзинпин може да бъде отложено за декември, стана ясно в началото на месеца.

Двете страни все още преговарят за мястото и времето на срещата. Швеция и Швейцария бяха посочени като потенциални места. 

Двамата лидери могат да се срещнат в Лондон, където Тръмп ще участва на срещата на върха на НАТО на 3-4 декември.

Тагове: ; ; ; ; ;