Поради болшевишката революция Русия се оттегли от Първата световна война, а Германия хвърли всички ресурси на армията на западния фронт. Тогава САЩ решиха да изпратят войските си в Русия, в северната част на страната и да се опитват да възстановят източния фронт. Но не се получи. Болшевиките ги победиха.

Превод:

През 1918 г., в разгара на Първата световна война, президентът на САЩ Удроу Уилсън изпрати хиляди американски войски в северната част на Русия, за да изпълни неясна и, както се оказа по-късно, обречена мисия, която е почти забравена от историята.

Латвийски бойци в Архангелск

„Те се биеха при 50-градусови студове от ноември до април, просто замръзваха. Липсваше им оборудване. Нямаха добри оръжия. Дрехите им въобще не могат да се сравняват със съвременните“, казва Нелсън, наследник на участник в нахлуването на САЩ в съветска Русия.

Американци в Архангелск

„Обикновено снегът достигал до коленете и над тях. Британците им подарили шинели, стигащи почти до глезените. Било невъзможно да се върви“, добавя друг наследник на участник в опита за окупация.

Интервенти в Архангелск

В лицето на руските болшевики американските военни се сблъскват с отчаян и целенасочен враг, съобщават се епизоди на брутална жестокост, включително когато в края на 1918 г. американски войници са убити с брадви.

Англичани в Архангелск

Мирният договор, който бележи края на Първата световна война, бил подписан през ноември 1918 г., но незабавното изтегляне на 339-ти полк не било извършено и боевете продължили.

Американски интервенти в Сибир

„На 19 януари 1919 г. — продължава Нелсън, — взвод от 46 души е нападнат от 1700 (болшевики), така че започва двуседмичната борба за живот в отстъпление“.

Интервенти в Мурманск

В крайна сметка в резултат на обществения натиск в САЩ на фона на нарастващите разногласия в страната, на 339-и полк било наредено да се върне у дома.

us_army_archangelsk_1918

В Архангелск и до днес има гробове на около 45-46 войници, други се върнали в Америка чак през 1929 г. или дори по-късно. Все още се считат за изчезнали 24 души.

Петя Паликрушева

Източник: https://www.foxnews.com/media/polar-bear-expedition-russia-fox-nation-documentary

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;