Германски политик: НАТО отдавна не е нищо повече от собствената си сянка

НАТО отдавна не е нищо повече от собствена сянка, според преставителя на Зелените и член на комитета по външните работи Юрген Тритин.

В своята статия, публикувана от Der Spiegel, той призовава за трезва оценка на ситуацията: алиансът се разкапва и претърпява екзистенциална криза. НАТО вече не осигурява основните интереси за сигурност на своите партньори, затова Европа трябва да се погрижи за себе си.

Германски политик: НАТО отдавна не е нищо повече от собствената си сянка

Можете да разкрасите ситуацията около НАТО, както прави германският външен министър Хайко Маас, но можете и обратното —  да „оцените трезво ситуацията: алиансът се разкапва“, заявява германският политик Юрген Тритин в статия, публикувана от Der Spiegel. Според представителя на Зелените и член на комисията по външните работи „НАТО е вече само сянка“, затова е особено важно Европа да се погрижи за сигурността си възможно най-скоро.

Наскоро главата на германското външно министерство Хайко Маас написа статия, в която заяви, че Германия трябва да иска съществуването на НАТО, но това желание в този случай замества реалността, казва Юрген Тритин. Той нарича тази позиция „изконен германски идеализъм“.

«Би било наивно да криете главата си в пясъка преди тази истина.»

Време е да бъдем честни със себе си, призовава Тритин.

Според него Хайко Маас тъгува за НАТО, което отдавна не съществува.

„През 70-тата година от съществуването си съюзът се превърна в нищо повече от собствената си сянка“, пише германският политик на страниците на „Der Spiegel“. «НАТО е в екзистенциална криза.»

Истината е, че поради твърде различните интереси на членовете на НАТО, алиансът вече не може да гарантира основните интереси на своите членове в областта на сигурността, обяснява Юрген Тритин.

По същия начин НАТО няма да промени нищо в ситуацията с втората най-голяма заплаха за европейската сигурност в Либия, продължава политикът. Следователно Европа трябва да направи всичко от себе си, за да сложи край на този конфликт. Най-важната стъпка към това могат да бъдат действията на Италия и Франция, включени в НАТО и ЕС, които трябва да престанат да подкрепят враждуващите страни с финансови средства и оръжия.

Петя Паликрушева

Източник: https://www.spiegel.de/politik/deutschland/juergen-trittin-zur-nato-antwort-auf-gastbeitrag-von-heiko-maas-a-1296267.html

Коментари:

Зареждане ...