17 ноември 2019-Нюз Фронт.

Привърженици на повече от 20 опозиционни партии участват в акцията.В пет часа местно време на площада на Първата република ще започне втората поредна акция.Участниците в двете акции изискват предсрочни парламентарни избори при временното правителство.

В Тбилиси започна мащабен протестен митинг в близост до сградата на парламента на авеню Руставели. В него взеха участие привърженици на повече от 20 опозиционни партии. Това съобщи на 17 ноември кореспондент на RTVI в Тбилиси.

Протестите започнаха в Тбилиси, след като грузинският парламент на 14 ноември не успя да приеме законопроект за промяна на избирателната система от смесена към пропорционална. Протестиращите блокираха част от авеню Руставели, където се намира старата сграда на парламента, а след това се разположиха на къмпинг там. За три дни булевардът остава блокиран.

Изслушванията по законопроекта за изборите се проведоха на 14 ноември в парламента, който заседава в Кутаиси. Тъй като документът внася изменения Конституцията, за да бъде приет, беше необходимо да се получат 113 от 150 гласа, но в крайна сметка само 101 депутати се оказаха „за“: трима не подкрепиха законопроекта, а други 37 парламентаристи се въздържаха.
В резултат, промяната в избирателната система се провали.

Реформата за гласуване бе обявена през лятото от управляващата партия „Грузинска мечта — демократична Грузия“. Провеждането на пропорционални избори беше едно от исканията на протестиращите, които се събираха няколко дни подред.
Демонстрантите поискаха и оставката на председателя на парламента на страната Иракли Кобаххидзе, министъра на вътрешните работи Георгий Гахария и шефа на Държавната служба за сигурност Вахтанг Гомелаури.
В момента в Грузия действа смесена избирателна система: 73 членове на парламента гласуват по мажоритарната система, а още 77 — по пропорционалната.

Продължаваме да следим обстановката, очаквайте подробности в развитие.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ;