17 ноември 2019-Нюз Фронт.

Френското издание Les Echos публикува статия за това как руските власти успяват доста успешно да прилагат политиката за изоставяне на щатския долар.

Авторите на изданието припомнят, че Русия беше принудена сериозно да мисли за „дедоларизация“ преди пет години, когато отношенията със САЩ рязко се влошиха поради ситуацията в Украйна. ( Като тук е необходимо да се отбележи, че именно САЩ предизвикаха катастрофата в Украйна, държавния преврат след който дойде Порошенко и започна войната срещу Донбас).След като планът на САЩ сработи тогава, отношенията с Русия рязко се изостриха.

 


Но Русия, разбирайки капанът заложен от САЩ, започна да изгражда мостове на доверие и взаимно уважително партньорство с други страни.
За тази цел бяха постигнати споразумения за валутни суапове със страни, чиито отношения със Съединените щати също не могат да бъдат наречени добри.

Сред такива държави са Иран, Китай и Турция. Възможно е също така да се увеличи обемът на резервите във валутите на страните от БРИКС, в резултат на което бизнесът в търговията с членове на блока се е подобрил значително. Изданието отбелязва, че общият обем на тази търговия през миналата година достигна 125 милиарда долара.Авторите на публикацията смятат, че валутният курс на руската национална валута има перспективи за растеж поради продажби на долари.

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;