НАТО има намерение да обърне по-голямо внимание на космическото пространство, съобщава Der Spiegel. Според изданието това решение се дължи на факта, че съвременните военни операции все повече зависят от космоса: алиансът е загрижен от развитието на технологиите за противодействие на спътници, осъществявани в Китай и Русия.

Съответното решение трябва да бъде прието на срещата на главите на МВнР на стрините от алианса следващата седмица и на срещата на лидерите на страните от НАТО в началото на декември.

По този начин в рамките на НАТО космическото пространство ще получи същия статут като земята, въздуха, водата и киберпространството. Това означава, че нападение срещу член на НАТО в космическото пространство може да доведе до активизиране на колективната клауза за сигурност.

Според Der Spiegel причината за подобен ход от страна на НАТО е, че съвременните военни операции все повече зависят от космоса — от използването на спътници. НАТО отдавна е обезпокоено, че страни като Китай и Русия разработват системи за противодействие на спътници.

Изданието съобщава, че САЩ, както и Франция, основно настояват за укрепване на военната космическа програма. Президентът на САЩ Доналд Тръмп дори говори за възможното създаване на отделни космически сили на САЩ.

Според Der Spiegel в момента в Космоса има 2000 активни спътника. Няма нито един спътник на разположение на НАТО, но страните членки на алианса разполагат с подоби.

Петя Паликрушева

Източник: https://www.spiegel.de/politik/ausland/nato-will-weltraum-staerker-in-ihre-militaerplanungen-einbeziehen-a-1296697.html

Тагове: ; ; ; ;