„Границите на Русия не свършват никъде“

Как живеят руските военни в Сирия? Като в рай! Море, слънце, разнообразна здравословна храна. Военнослужещите помежду си наричат военната база Хмеймим Химки, явно защото се чувстват тук като у дома си. За невероятните подробности от живота във военна база, където има дори фонтан и кино, прочетете в статията.

Превод:

„Границите на Русия не свършват никъде“

Генерал-полковник Валери Востротин, член на Обществения съвет към Министерството на отбраната на Русия, заяви, че е бил в Сирия за последно преди четири години и през това време всичко се е променило към по-добро.

„Условията на живот, създадени за личния състав, не само за офицерите и командния персонал, но и за обикновените войници и моряци, са перфектни. Всичко е обмислено до най-малкия детайл. Храната е разнообразна, калорична и здравословна. Всичко това помага за повишаване на бойната ефективност на личния състав. Ние сме много доволни от това и ще докладваме на министъра на отбраната на Русия Сергей Шойгу“, сподели впечатленията си Востротин.

Особено внимание заслужава щитът с руския трикольор, поставен близо до бодливата тел, която обгражда военната база в Хмеймим. Той съдържа цитат на руския президент Владимир Путин: „Границите на Русия не свършват никъде“.

Путин произнесе тази фраза преди няколко години, отговаряйки на въпроса на малко момче за това къде свършва руската граница. Така можем да кажем, че днес границите на Русия са се преместили в самото сърце на Източното Средиземноморие.

През последните години военната база Хмеймим се превърна в „компактен град“. Руски вестник публикува фоторепортаж от посещението на руската делегация в Сирия. Военният кореспондент Александър Сладков, който е бил в руската база вероятно сто пъти, казва, че руските военни често я наричат Химки (район в северната част на Москва).

„За четири години базата се превърна в истински военен град със своите улици и площади, кръстени на герои. Има улици, които носят името на пилота и Герой на Русия Олег Пешков, на пилота и Герой на Русия Роман Филипов, на Героя на Съветския съюз Василий Маргелов,  на генерала и Герой на Русия Валери Асапов“, сподели Сладков.

През последните години Русия се ангажира с мащабна реконструкция на двете военни бази. Хмеймим получи възможността да приема по-голям брой самолети, а в допълнение военната база беше оборудвана с устройства, които сканират цялата територия на Сирия, а в същото време на Ливан, Израел, Ирак и Иран.

„Това е просто нереално, като в научнофантастичните филми. Цялата територия на Сирия може да се види на огромни екрани, ако е необходимо, можете да видите подробно мъничкия навес или пещерата, където се крият терористите».

Всички знаят, че в момента Русия контролира по-голямата част от Сирия, регулира въздушния трафик и играе ролята на посредник между различни местни сили. Тя се стреми към постоянно присъствие в региона чрез две военни бази, чиято мисия излиза извън рамките на «борбата срещу тероризма» в Сирия.

Във всяка шега има някаква истина. На церемонията по награждаването на Руското географско общество през 2016 г. Путин попита 9-годишния Мирослав Оскирко, който стана известен със знанията си за столиците на различни страни, къде завършва руската граница. Той отговори, че руската граница завършва до Беринговия проток, където са САЩ.

Путин се засмя и каза: „Границата на Русия не свършва никъде“, но веднага добави, че това е шега. По този начин Хмеймим или Сирия като цяло са станали част от безграничния „руски свят“.

Според руското министерство на отбраната от 21 август 2018 г. над 63 хиляди руски войски, включително 26 хиляди офицери и 434 генерали, са натрупали боен опит за целия период на военната операция в Сирия. Освен това руските военни са тествали над 300 съвременни оръжия и военна техника по време на военната операция на сирийска територия.

Петя Паликрушева, превод и редакция

Източник: https://www.alaraby.co.uk/politics/2019/11/12/%D8%AD%D9%85%D9%8A%D9%85%D9%8A%D9%85-%D9%81%D8%B1%D8%AF%D9%88%D8%B3-%D8%A7%D9%84%D8%AC%D9%86%D9%88%D8%AF-%D9%81%D9%8A-%D8%AD%D8%AF%D9%88%D8%AF-%D8%B1%D9%88%D8%B3%D9%8A%D8%A7-%D8%A7%D9%84%D8%AA%D9%8A-%D9%84%D8%A7-%D8%AA%D9%86%D8%AA%D9%87%D9%8A-1

„Границите на Русия не свършват никъде“

Коментари:

Зареждане ...