Британското военно командване е скривало военните престъпления на своите войници в Ирак и Афганистан

Доказателствата за военните престъпления, извършени от британските военни в Ирак и Афганистан, са били скрити от военното командване, пише The Sunday Times, позовавайки се на данни от секретни документи. Освен това участниците в разследването на военни престъпления се оплакват от намеса в процеса, както и от натиск от страна на Министерството на отбраната: изданието отбелязва, че понастоящем делото за военните престъпления на британските войници може да бъде предадено на Международния наказателен съд.

Британското военно командване е скривало военните престъпления на своите войници в Ирак и Афганистан, съобщава The Sunday Times, позовавайки се на данни, получени от изтичането на секретни документи.

Както пише изданието, открити са доказателства за убийства, извършени от един от бойците на специалните части, както и за изтезания и сексуално насилие над пленници от бойци от батальона Black Watch.

Освен това, военните следователи са разбрали за твърденията за подправяне на официални документи, достатъчни за привличане към съдебна отговорнаст на високопоставени офицери. The Sunday Times отбелязва, че съдът вече разглежда делото на един от високопоставените командващи на военновъздушните сили, заподозрян в невярно представяне на фактите.

Според изданието, горепосочените факти изплуват по време на двете разследвания на военни престъпления в Ирак и Афганистан. Следователите се оплакват, че редица факти са били скрити по политически причини, а също така отбелязват натиск от страна на Министерството на отбраната.

„Абсолютно неприемливо е политиците да се намесват в разследването на такива тежки престъпления и да ги прекратяват предварително“, цитира изданието бившия директор на британската прокуратура.

The Sunday Times отбелязва, че подобни обстоятелства могат да доведат до факта, че разследването на престъпленията, извършени от британските военни, ще бъде предадено на Международния наказателен съд. Според изданието този орган започва разследвания в случай, че държавата не е в състояние да осъди своите военни за нарушения на Женевските конвенции.

Петя Паликрушева

Източник: https://www.thetimes.co.uk/edition/news/army-covered-up-torture-and-child-murder-bfdc5rsmw

Коментари:

Зареждане ...