17 ноември 2019-Нюз Фронт.

Арменското външно министерство остро разкритикува неотдавнашните изявления на турския президент Реджеп Тайип Ердоган за арменците в Османската империя и агресивната политика на страната към съседната страна.

Както се посочва в изявление, издадено от арменското външно министерство в събота, в светлината на по-нататъшното развитие на международното признание на арменския геноцид, наскоро турският президент направи противоречиви и изкривяващи истината изявления.

По-рано медии съобщиха, че Ердоган, говорейки в Американския религиозен център в Мериленд, заяви, че в миналото арменците са водели номадски живот в Турция и е нарекъл Армения „млада държава“.

Тези изявления съдържат твърдения, чиято цел е да обидят достойнството на жертвите и да оправдаят геноцида.

На 24 април тази година турският президент Ердоган вече оправда арменския геноцид като го определи като «най-разумното действие», а жертвите на Геноцида — като «арменски бандитски групи техните съратници».

Сега турският президент лишава жертвите на Геноцида дори от историческата им родина, наричайки ги номади, забравяйки историята на своите предци и коренното население на региона «, заяви арменското външно министерство.

От ведомството подчертават, че признаването и осъждането на арменския геноцид несъмнено е необходимо за историческата справедливост и истина. Това обаче е необходимо не толкова за историята или историците, колкото за потенциалните жертви на престъпленията, извършени днес срещу цялото човечество и особено на базата на самоидентичност.

«Това е необходимо за онези хора и народи, които днес Република Турция подлага на насилие и депортиране от територията на съседна държава, наричайки ги терористи заради религиозна и етническа принадлежност. Това е необходимо за преодоляване на геноцидните възприятия и универсалната защита на правата на човека»-, се казва в съобщение на министерството. ,

 

Отбелязва се, че за потомците на жертвите на Геноцида и международната общност Арменският геноцид е реалност, което също стана основа за разработването през 1948 година на Конвенцията за осъждане и предотвратяване на геноцид и в бъдеще на нейната основа въвеждането на механизми за потушаване на геноцидите и престъпленията срещу човечеството.

„Оправдавайки и отричайки арменският геноцид , провеждайки агресивна политика с използването на сила срещу съседите си, продължавайки поземлената блокада на Армения повече от две десетилетия и предоставяйки военно-политическа подкрепа на Азербайджан в контекста на нагорно-карабахския конфликт, Турция продължава да бъде заплаха за сигурността на оцелелия след геноцида арменски народ “, заяви арменското външно министерство.

Подчертава се, че Турция трябва да преразгледа настоящата враждебна политика спрямо Армения и арменския народ, което може да бъде първата стъпка за преодоляване на последствията от Геноцида и намаляване на регионалните заплахи.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ;