Върховният лидер на Иран аятола Али Хаменей подкрепи повишението на цените на бензина, което предизвикаха протести в Иран, обвинявайки противници на Ислямска република и чужди врагове за «саботаж», предаде «Ройтерс».

«Някои хора без съмнение се притесняват от това решение, но саботажите и палежите се извършват от хулигани, а не от нашия народ. 

Контрреволюцията и враговете на Иран винаги са подкрепяли саботажи и нарушения на сигурността и продължават да го правят», заяви Хаменей пред държавната телевизия.

«За съжаление бяха създадени някои проблеми, редица хора загубиха живота си, а някои центрове бяха унищожени», поясни той.

Властите съобщиха, че в събота един човек е бил убит в град Сирджан в югоизточния град, докато в съобщенията на социалните медии се споменава за няколко други смъртни случая като полицейски сили и сили за сигурност се сблъскаха с демонстранти в Техеран и десетки градове в Иран вчера, тъй като протестите се превърнаха в политически.

Хаменей каза, че увеличението на цените на бензина се основава на експертното мнение и трябва да бъде приложено, но той призова служителите да предотвратят повишаването на цените на други стоки.

Достъпът до интернет беше ограничен в Иран по нареждане на съвет за държавна сигурност, съобщи информационна агенция ISNA след два дни протести срещу покачването на цените на бензина и нормирането, съобщи News.bg.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;