В Украйна задържаха един от главатарите на «Ислямска държава»

16 ноември 2019-Нюз Фронт.

В Киевска област е задържан един от лидерите на забранената в Русия терористична организация «Ислямска държава» с прозвище Ал Бара Шишани. Това се съобщава на официалния уебсайт на Службата за сигурност на Украйна.

В Украйна задържаха един от главатарите на "Ислямска държава"

Задържането е резултат от съвместна операция на украинските специални служби с грузинското вътрешно министерство и американската ЦРУ.

Вчера, в района на Киев беше задържан грузински гражданин, който от 2012 година воюва в сирийския град Латакия под псевдонима Ал Бара Шишани.

Впоследствие той се присъединява към редиците на терористите на Ислямска държава и според украинските разузнавателни служби става заместник на така наречения военен амир на групировката Абу Умар ал Шишани.

През 2016 година Абу Умар ал-Шишани се завърна с фалшив паспорт на територията на Украйна, където продължи дейността си. Истинското име на задържания не се разкрива.
Вчера терористът беше задържан в района на собствения си дом. Идентифициран е по снимки.
Задържането е резултат от съвместната работа на специалните служби на Украйна, Грузия и САЩ.

Трябва да се отбележи, че Пакисийското дефиле в Грузия, обитавано от чеченци-кистини, дълго време всъщност не е било контролирано от правителството. Районът се е превърнал в истински развъдник за екстремистите, които изповядват радикални форми на исляма. Родените в Панкиси и до днес участват в незаконни въоръжени групировки в Сирия.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

Зареждане ...