Американският крайцер USS Chancellorsville (Chancellorsville), преднамерено плаващ през Тайванския пролив, в спорните води между Тайван и континентален Китай, получи гневна нота и поредното китайско предупреждение.

Представителят на 7-ми американски флот, командващият Реан Момсен заяви, че ВМС на САЩ ще продължат да действат там, където международното право позволява. Силно, нагло и дори цинично изявление, като се има предвид, че Конвенцията на ООН за морското право от 1982 г. не е подписана от американците.

Същият този крайцер два пъти се «отличи» по време на службата си. Вторият път е свързан с Русия.

Вторият път се случи през юни с руския «Адмирал Виноградов», чиито моряци, правейки слънчевите си бани на хеликоптерната площадка на шезлонгите си, наблюдаваха паниката на американски кораб по време на сближаването между двата кораба в Източнокитайско море. Противно на мнението някои медии, че злите американци пресекли курса на руския кораб и че е трябвало руснаците да завъртят кормилото напълно, за да не изпратят противника право при Посейдон, важи само последното твърдение.

Всъщност — руснаците точно бяха изчислили хода на сближаването, като се бяха насочили към централната част на кораба, а в последния момент направиха завой.

Не е изненадващо, че командването на 7-и американски флот буквално побърка с СМС-и всички СМИ, крещейки за непрофесионализма на руснаците. Напротив, всичко беше много професионално. Американците си го заслужиха.

С подобно смешно минало американците напразно се опитват да дърпат мустаците на дракона.

Снимката е направена в залива от борда на крайцера на 12 ноември 2019 година.

Припомняме, че райцерът Chancellorsville от ВМС на САЩ внезапно пресече пътя, по който се е движел големият руски противолодъчен кораб «Адмирал Виноградов» в Източнокитайско море, съобщиха тогава медиите.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ;