Паника на Запад: Кораб на Северния флот на Русия неочаквано се появи край бреговете на Америка

Руският кораб «Янкар», който Западът подозира в шпионаж, е забелязан в Карибско море, съобщава «Форбс». Отбелязва се, че край бреговете на Тринидад и Тобаго корабът е престоял няколко дни и в неделя сутринта е отплувал.

Паника на Запад: Кораб на Северния флот на Русия неочаквано се появи край бреговете на АмерикаКорабът на Северния флот на Русия «Янтар» пристигна на Карибите, съобщава Forbes, позовавайки се на разузнаватели данни от открити източници. Той напуснал базата си преди около месец, след което изчезнал от средствата за наблюдение, докато не се появил край бреговете на Америка.

Отбелязва се, че корабът представлява особен интерес за експертите от НАТО, тъй като той по-рано често бил забелязван близо до комуникационни подводни кабели. На Запад подозират, че корабът на Русия е съпричастен към разполагането на подслушвателни устройства.

Както съобщава изданието „Янтар“ е специално оборудван за изпълнение на подобни задачи. По-специално, той може да служи като превозвач на дълбоководни подводници и има две различни системи за дистанционно управление на превозни средства. Това позволява на моряците да достигат до подводните кабели дори на много големи дълбочини.

Истинската мисия на кораба обаче остава неизвестна. Руският военно-морски флот определя «Янкар» само като океанографски изследователски кораб.

Forbes припомня, че корабът преди това е посетил мястото на катастрофата на ядрената подводница „Комсомолец“ край бреговете на Норвегия и мястото на катастрофата на руските изтребители край бреговете на Сирия, а през 2017 и 2018 г. е участвал в издирването на изчезналата аржентинска подводница.
Освен това «Янтар» e бил видян близо до интернет кабелите в Средиземно море и Персийския залив.

Петя Паликрушева

Източник: https://www.forbes.com/sites/hisutton/2019/11/10/russias-suspected-internet-cable-spy-ship-appears-off-americas/

Коментари:

Зареждане ...