Заместник министър-председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева пристигна на летище «Хосеа Кутако» във Виндхук, съобщава българското външно министерство. Тя ще бъде на двудневно официално посещение в Република Намибия по покана на вицепремиера и министър на международните отношения и сътрудничеството г-жа Нетумбо Нанди-Ндаитва.


Захариева ще се срещне с президента на страната Хадж Готфрид Гейнгоб, с министри от кабинета и с граждани, завършили висшето си образование в България.
Българският първи дипломат ще се срещне за четвърти път със своя колега Нетумбо Нанди-Ндаитва.

Двамата министри разговаряха през септември 2018 година в Монреал, Канада, по време на първата световна среща на жените външни министри, след това в рамките на 73-ата сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, както и по време на срещата Европейски съюз — Африкански съюз в Брюксел през януари т.г.

Очаква се Захариева да обсъди активиране на бизнесконтактите с Намибия, както и възстановяването на обучението на намибийски студенти у нас. За първите 6 месеца на 2019 г. взаимната търговия включва само български износ, който възлиза на 84.3 млн. щатски долара — основно акумулатори, медни руди и биологични продукти.

Източник: София/Виндхук, БТА

Тагове: ;