Депутатите от Бундестага призовават за мерки за защита на проекта „Северен поток 2“ от американските санкции. Това се посочва в обръщението на партията «Алтернатива за Германия» към федералното правителство.

«Германският Бундестаг призовава германското правителство да предприеме всички необходими мерки, за да защити европейските фирми, участващи в проекта» Северен поток-2 «, от американските санкции», се казва в документа.

Освен това депутатите призовават германските власти да осигурят финансови средства от Германската банка за развитие в случай на евентуални негативни последици от санкциите върху проекта, за да се избегнат увеличения на разходите и забавяне на проекта.

В обръщението парламентаристите молят правителството да се предпази от политическия натиск на САЩ.

„За САЩ това не е нищо друго, а лансиране на техните икономически и финансови интереси. Те използват агресивни методи, за да натрапят на Германия и Европа своя скъп и съмнителен за околната среда газ, произведен по метода на фракинг. Тази политика не съответства на пазарната икономика и конкуренцията, за която самите САЩ се застъпват, тя е неприемлив акт на агресия. Германското правителство трябва да се защити от политическия натиск в САЩ “, подчертават от «Алтернатива за Германия».

По-рано Държавният департамент нарече «Северен поток 2» заплаха за приоритетите на САЩ.

На 29 октомври Конгресът на САЩ отново предложи санкции срещу тръбополагащи кораби и чуждестранни субекти, играещи ключова роля в изграждането на газопровода „Северен поток-2“.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ;