Америка има много повече чуждестранни бази, отколкото твърди

САЩ твърдят, че имат 514 военни бази в чужбина, докато според официални данни те никога не са имали бази в Сирия, Ирак или Афганистан, пише The Nation. Междувременно, според някои оценки, Вашингтон всъщност има около 800 такива военни обекти, разпръснати по целия свят.

Америка има много повече чуждестранни бази, отколкото твърдиАмериканското правителство твърди, че има 514 официални военни бази в чужбина, но в действителност може има много повече, пише журналист за Nation Nick Thiers. Междувременно Министерството на отбраната на САЩ отказва да признае това.

По официални данни на Пентагона ведомството управлява недвижими имоти в 45 чужди страни. От 514 „обекта на Министерството на отбраната“ в чужбина повечето са разположени в Германия (194 бази), Япония (121 бази) и Южна Корея (83 бази).

В списъка никога не е присъствала нито една сирийска база, нито дори един гарнизон на САЩ в Афганистан или Ирак, където, както знаете, Щатите определено имат бази.

Според някои оценки американските бази в чужбина всъщност са около 800, въпреки че тази цифра е нищо повече от логично предположение заради покрова на секретността, под който Пентагонът крие тази тема.

За да обърка допълнително околните, военните използват цял набор от евфемизми, които позволяват на отбранителния отдел на САЩ да не наричат нещата с истинските им имена.

И така, американският аванпост в Сирия „Черният замък“, който получи името си под влияние на сериала „Игра на тронове“ и който американските войски наскоро напуснаха, никога не е бил смятан за база. Военните го наричат „обект за поддържане на мисията“.

На въпроса за броя на обектите от Съвместната операция „Непоколебима решимост“ , военното ведомство на САЩ заяви следното: „Общият брой и местоположението на различните места за поддръжка на мисията не са посочени от съображения за оперативна сигурност.“

Американските войски създадоха около дузина аванпостове в североизточна Сирия. И това вероятно е най-голямото масово затваряне на военни бази за цялото управление на Доналд Тръмп. Както обяснява авторът, разбира се, това не може да се твърди официално по простата причина, че Пентагонът отказва да предостави точен отчет за броя на чуждестранните военни обекти.

Но въпреки факта, че в Сирия бяха затворени доста бази, всичко това едва ли означава значително намаляване на броя на американските войски в региона. Освен това в момента президентът Тръмп прехвърля в района, където се намират сирийските нефтени находища, танкове и бронирани превозни средства с всички необходими сили за подкрепа.

По този начин президентът или прегрупира войските в Сирия, или просто ги прехвърля на друго място в Близкия изток. В същото време се планира да бъде разположен нов американски контингент в Саудитска Арабия. Ако вземем предвид всичко гореказано, то в този момент, когато военното присъствие на САЩ в региона изглежда намалява, всъщност се увеличава, се казва в статията.

Освен това, имайки предвид склонността на Вашингтон към военни мисии в Близкия Изток, вероятността от появата на още повече американски бази в региона също се увеличава, пише журналистът от The Nation Nick Thurs.

Петя Паликрушева

Източник: https://www.thenation.com/article/pentagon-secret-military-bases/

Коментари:

Зареждане ...