Африканският ренесанс във външната политика на Кремъл дойде след дълго охлаждане в отношенията между Русия и Запада. Африка гледа на Русия с напълно различни очи от тези на Европа, казва полската журналистка Патрисия Рапацкая. На портала BiznesAlert тя подчертава, че за Русия този континент има предимно геополитическо значение.

Руската игра за влияние в ядрената сфера се провежда не само в Стария свят. Освен това, докато ситуацията около Крим изостри западните отношения с Русия, а санкциите възпрепятстваха икономическото развитие на тази страна, африканските политици приеха руския бизнес с отворени обятия, предизвиквайки недоволството на САЩ и Китай, пише полската журналистка  Патриция Рапацкая за BiznesAlert.

Владимир Путин видя потенциала на африканския континент, когато стана президент на Руската федерация през 2000 г. Оттогава може да се наблюдава интензифицирането на икономическите отношения с континента, което се улеснява и от пътеките, проправени и наторени през периода на Съветския съюз. При откриването на бизнес форума Русия-Африка в Сочи Путин отбеляза, че търговските потоци между Русия и Африка през последните пет години са се удвоили и са надхвърлили сумата от 20 милиарда долара, казва авторът.

В срещата в Сочи присъстваха 6 хиляди гости, включително повече от хиляда представители на бизнеса и 54 представители на африканските страни. Интересна е 30-та точка на декларацията, в която страните декларират необходимата помощ за големи руски компании в Африка и африкански компании в Русия.

По време на срещата бяха подписани договори, споразумения и меморандуми на обща стойност 1 трилион рубли. Между Русия и Руанда беше подписано и междуправителствено споразумение за изграждането на център за ядрена наука и технологии и бе сключено споразумение с Етиопия за сътрудничество в областта на мирното използване на ядрената енергия. Това не е първото подобно споразумение, защото от много години Русия укрепва връзките чрез сътрудничество в енергийния сектор. През последните години Русия вече подписа няколко такива междуправителствени споразумения, а «Росатом» вече си сътрудничи с повече от 20 африкански страни, пояснява авторът.

„За Русия този континент не е просто още един пазар. Това е един от ключовите елементи в диверсификацията на световните дипломатически отношения, както и на сектора на сигурността“, пише Рапацкая.

Африка също може да предложи природни ресурси, за които се борят най-големите страни по света. Днес икономическото положение на една африканска държава зависи от въглеводородите, минералите и достъп до тях. Бизнес споразуменията, включително ядрените споразумения между Русия и Африка, следва да спомогнат за укрепването на отношенията. Африка е един от приоритетните пазари в света, заедно с Близкия изток и Азия за «Росатом», който иска да задоволи търсенето на новите си ядрени реактори, отбелязва журналистът.

Африканският ренесанс в отношенията вероятно ще се основава на отношения с бивши съветски съюзници като Египет. Русия насърчава неограниченото икономическо сътрудничество, добавяйки антиамериканска реторика и прагматизъм.

„Африка гледа на Русия от съвсем различна гледна точка, отколкото на Запада или Европа. Участието на Русия може да бъде финансова подкрепа за Африка. Трябва да се отбележи обаче, че поради финансови ограничения Москва е по-малко вероятно да привлече африкански държави с големи инвестиции. Но тя има голям шанс да придобие политическо влияние в Африка и не се притеснява от присъствието на Китай там, особено в областта на инфраструктурата. Но ще успее ли тя да финансира експанзия в Африка?“, обобщава полската журналистка Патрисия Рапацкая за портала BiznesAlert.

Петя Паликрушева

Източник: https://biznesalert.pl/rosatom-afryka-energetyka-atom/

Тагове: ; ; ; ; ; ;