Превод:

Русия днес не може самостоятелно да диктува световния ред, тъй като само САЩ и Китай в момента имат такава власт. Според японския военен експерт Ю Коидзуми, днес световният баланс зависи към коя страна ще се присъедини Русия —  към САЩ или Китай, но Москва понастоящем има редица причини за сътрудничество с Пекин.

Японската информационна агенция «Киодо» съобщи, че Китай и Русия обсъждат реалното сключване на военен съюз. Изданието Nihon Keizai разговаря с Ю Коидзуми, изследовател и специалист по руска военна политика, който говори за вероятността страните да влязат в съюз и на какво ниво е взаимодействието между Москва и Пекин в момента.

Според Коидзуми най-вероятно те няма да влизат във военен съюз по подобие на НАТО, чиито държави са задължени да си гарантират взаимна отбрана. Причината за това е, че никой от тях не иска да уязви САЩ. Освен това, ако една от страните започне военен конфликт със САЩ, съществува опасност другата да бъде въвлечена в него. Москва и Пекин искат да избегнат това и не се нуждаят от риска да бъдат въвлечени, до което може да доведе съюзът. Независимо от това, това не означава, че Русия и Китай няма да си сътрудничат във военната сфера.

Днес Русия не само осигурява технологиите за ядрената стратегия на Китай, но и помага да се разработи системата за ранно откриване. Това означава, че военното сътрудничество между двете страни е достигнало качествено ново ниво. Това според експерта подсказва, че Русия е застанала на страната на Китай.

Както заключава Коидзуми, за първи път след края на Студената война Русия си сътрудничи със свръхсила, която е постоянен член на Съвета за сигурност на ООН и разполага с ядрени оръжия, така че нивото на взаимодействие е по-високо от всякога. Русия не е страна, която може да диктува световния ред, тъй като в момемнта само САЩ и Китай имат такава власт. Глобалният баланс обаче зависи към коя страна ще се присъедини Русия — към САЩ или Китай.

Петя Паликрушева, превод и редакция

Източник: https://business.nikkei.com/atcl/seminar/19/00023/103100105/

Тагове: ; ; ; ;