8 ноември 2019-Нюз Фронт.

Представители на 20 държави, влизащи в състава на  Асоциацията „Приятели на Крим“, по време на петата международна конференция „Крим в съвременен международен контекст“ отправиха апел до върховния комисар на ООН по правата на човека Мишел Башелет с искане в началото на 2020 година да се разгледа въпроса за нарушенията на правата на човека на полуострова причинени от западните санкции, предаде кореспондентът на ТАСС.

„Незаконните санкции, наложени чрез заобикаляне на Съвета за сигурност на ООН от Украйна и редица западни страни срещу цялото население на Крим през 2014 година, станаха фактор, допринасящ за хуманитарната блокада на Крим и доведоха до масови нарушения на правата на човека в региона от страна на Украйна и западните страни.“

 

„Незаконните санкции,въведени в обход на Съвета за сигурност на ООН от Украйна и редица западни страни срещу цялото население на Крим през 2014 г.одина станаха фактор, допринасящ за хуманитарната блокада на Крим и доведоха до масови нарушения на правата на човека в региона от страна на Украйна и западните страни.
Във връзка с това ви призоваваме като ръководител на Службата на ООН за правата на човека да проведете специално разглеждане на този въпрос в началото на следващата 2020 година“, се казва в документа.

Също в обръщение Асоциацията моли да покани на разглеждане представители на Крим, които обективно ще разкажат за ситуацията на полуострова.

Петата международна конференция „Крим в съвременния международен контекст” се провежда в дните 7-8 ноември в двореца Ливадия в Ялта.
В него участват представители на политически, академични, експертни, бизнес среди от Русия, Гърция, Израел, Италия, Китай, САЩ, Украйна, Франция, Финландия, Япония, Чехия, Словакия, общественици, предприемачи, представители на различни вероизповедания и студенти.

Те обсъждат ролята на обществената дипломация за укрепване на отношенията на Крим със страните от Евразийския икономически съюз, Организацията на Договора за колективна сигурност, ОНД и Шанхайската организация за сътрудничество, партньорство в рамките на международния форум „Приятели на Крим“ и въпроси за укрепване на мира и взаимното разбирателство между народите.

 


Клубовете „Приятели на Крим“ като национални оидразделения на едноименната асоциация бяха създадени в 36 държави за популяризиране интересите на Крим и за популяризиране на информация за кримския референдум и живота в Крим. Международната асоциация „Приятели на Крим“ е създадена в Ялта през 2017 година.
След държавният преврат в Украйна през февруари 2014 година в Крим се проведе референдум по въпроса за обединението с Русия, участваха над 80% от избирателите. Повече от 95%гласуваха за влизане в състава на Руската Федерация. През март 2014 година Република Крим и Севастопол бяха включени в Руската Федерация. Киев отказа да признае Крим като част от Русия.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;