Активисти на ултра дясната украинска организация «Сокол» нападнаха в град Лвов улични музиканти, които пееха песни на руски език, в резултат на което един музикант остана без инструмент. Както обаче пише „СТРАНА“, ръководителят на организацията отрича участието в инцидента и заявява, че не са го извършили негови активисти, а „неизвестни патриоти“.

В центъра на Лвов неизвестни разбили китарата на уличен музикант, който изпълнявал рускоезични песни. Според «СТРАНА» това е казал ръководителят на Лвовската регионална организация «Сокол» Богдан Федун.

„Разговаряхме с него при предишни наши обиколки, пристигнахме там, когато оборудването вече беше счупено. В този момент бяхме на близка улица, разговаряхме с други улични музиканти. Един от членовете на нашата организация, който стоеше и наблюдаваше дали тези музиканти ще пеят на руски, беше просто свидетел на това как неизвестни патриоти счупиха техниката, след което веднага отидохме там“, каза Богдан Федун.

Както отбелязва изданието, според информацията от страницата на организацията „Сокол“ във Фейсбук, активисти на организацията периодично провеждат подобни нападения.

„На 3 ноември се проведе поредното нападение срещу улични музиканти, които пеят на руски език. Активистите се разхождаха по централните улици на град Лвов. Добрата новина е, че след няколко подобни набези в центъра на нашия град, почти не се чуват песни, които се изпълняват на езика на окупатора. Също така беше проведена превантивна работа с някои музиканти“, съобщиха от организацията.

«Сокол» е ултра дясна (това означава неонацистка, бел.ред.) военно- спортна младежка организация, основана през 2006 г. в Лвов. Организацията декларира продължаването идеите на украинския «Сокол» от първата половина на XX век, който беше забранен от съветското правителство през 1939г.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;