Лидерът на Демократическата партия на Косово и бивш председател на косовския парламент Кадри Весели съобщи днес, че е получил призовка за изслушване в Специалния съд за военни престъпления в Косово и ще отпътува за Хага на 4 декември, предаде Танюг.


Весели каза на пресконференция, че е извикан в съда в качеството на един от лидерите на Армията за освобождение на Косово /АОК/, но не уточни дали като свидетел или като обвиняем.

«Както обещах, уведомих обществеността, щом получих призовка. Моето поколение преживя големи репресии. Ние не се съгласихме с това положение и се гордея, че се отзовах на призива на страната за борба за свобода», каза Весели, като подчерта, че за него «епохата на АОК е най-голямата гордост в живота му».

Кадри Весели е един от основателите на АОК и оглавяваше тайната служба ШИК от 1999 до 2008 г., когато тя бе закрита и бе формирана разузнавателна агенция АКИ.
Весели е един от стотината бивши членове на АОК, които досега са извикани на изслушване в Хага.

Специалният съд в Хага бе създаден през 2015 г., за да разследва обвинения за военни престъпления, извършени от членове на АОК по време и след войната в Косово. Съдът започна изслушванията през декември миналата година.

Тагове: ; ; ; ; ;