8 ноември 2019-Нюз Фронт.

Третият комитет на Общото събрание на ООН по социални и хуманитарни въпроси прие с мнозинство гласове резолюция, предложена от Русия за борба с героизацията на нацизма, предаде РИА Новости на 8 ноември.

121 държави гласуваха „за“. 55 държави се въздържаха. Две страни се обявиха против приемането на резолюцията. Интересно ли да е разберете кои? САЩ и Украйна. Тоест, те са за героизацията на фашизма.

Една от делегациите, които гласуваха против руската резолюция, изрази мнението, че «никой никога не трябва да бъде осъждан за сътрудничество с нацисткото движение». Познайте коя делегация каза това.

Въпреки нежеланието на САЩ и Украйна, документът е приет.

Подкрепеният документ препоръчва на страните членки на ООН да предприемат подходящи мерки, включително в законодателната и в областта на образованието, за да предотвратят преразглеждането на резултатите от Втората световна война и отричането от престъпления срещу човечеството и военни престъпления, извършени по време на войната.

Така резолюцията „категорично осъжда инцидентите, свързани с героизацията и пропагандата на нацизма“ и „призовава държавите да премахнат всички форми на расова дискриминация с всички подходящи средства, включително, ако обстоятелствата налагат това, законодателство“.

Авторите на резолюцията са загрижени за увеличаващите се опити и случаи на оскверняване или унищожаване на паметници, издигнати в чест на онези, които са се борили срещу нацизма по време на Втората световна война, както и незаконната ексхумация или пренасяне на техните останки. По-специално, те са обезпокоени от използването на неонацистки групи от социални мрежи, за привличнане на децата и младежите.

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;