На фона на стопяването на арктически лед геополитическата ситуация в този регион започва да се нагрява — и не на последно място заради „военната заплаха” от Русия, която продължава да изгражда потенциала си в Далечния север, пише The Daily Telegraph.

В същото време, както отбелязва изданието, Западът всъщност „догонва Москва“, тъй като в момента САЩ не разполагат с флот ледоразбивачи, който може да се сравни с руския.

Арктика е един от най-студените региони в света в климатично отношение, но в геополитически план е един от най-горещите. Миналата седмица в Бяло море Русия тества междуконтиненталната ракета «Булава», която долетя до Камчатка.

В същото време Норвегия съобщи, че е забелязала 10 подводници на Северния флот на Русия, плаващи през Арктика към Атлантическия океан, което е най-голямата операция от този вид след края на Студената война, пише The Daily Telegraph.

„Двата инцидента са нагледна илюстрация на военната заплаха, която Русия представлява за Запада. Те обаче говорят и за по-широк проблем: през следващите десетилетия интензивността на конкуренцията между великите сили в Арктика, очевидно, ще нарасне“, посочва изданието.

Русия милитаризира Арктика поне от средата на 2000-те. През 2007 г. Москва постави знамето си на арктическото дъно и се върна към съветската практика на бойните патрули на далечни разстояния.

Приблизително по същото време Геоложката служба на САЩ заключи, че 13% от останалия в света нефт и 30% от природния газ са в този регион. Скоро след това Русия прие стратегията за развитие на Арктика, в която се отбеляза, че този регион се е превърнал в „стратегическа ресурсна база“.

Едва ли трябва да се изненадваме, че Русия започна набързо да възстановява съветските военни бази и да изгражда нови силни точки в Арктика. Според руския министър на отбраната Сергей Шойгу, само от 2013 г. в региона са се появили 475 бази. В същото време Москва укрепва ядрените си съоръжения в Крайния север и често започва да провежда мащабни учения там.

Що се отнася до Запада, напротив, дълго време той не обръщаше достатъчно внимание на Арктика. Освен това в настоящата стратегическа концепция на НАТО тази дума изобщо не е налице. През последните две десетилетия много западни страни бяха уверени, че Арктика е в застрахована от геополитическо напрежение, което междувременно нарастваше в други региони.

Ситуацията стана заплашителна. Съединените щати разполагат само с два ледоразбивача, способни да работят в Арктика, а един от тях трябваше да бъде изведен от експлоатация преди повече от десет години. В същото време Русия разполага с 40 ледоразбивачи, като същевременно строи нови, които могат да носят на борда си крилати ракети.

През септември в Норвегия, по време на дискусия за уязвимостта на Запада, участниците в срещата се съгласиха, че Русия вижда възможност в Арктика да възстанови статута си на велика сила, да върне мощта на въоръжените си сили и да си гарантира ранга на енергийна суперсила — както с това, че когато Владимир Путин говори, че Русия ще използва армията за защита на националните си интереси, той е напълно сериозен.

„Направените заключения не вдъхновяват: с топенето на Арктика геополитическото съревнование, по всяка вероятност, само ще се нажежи, но Западът все още си играе на догонване“, подчертава The Daily Telegraph.

Видео: Изстрелване на крилата ракета от руската суперповодница «Княз Владимир»

Петя Паликрушева

Източник: https://www.telegraph.co.uk/news/2019/11/04/putin-making-power-grab-arctic-west-needs-wise-prepare-conflict/

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;