Директорът на Института за средствата за масова информация Оксана Романюк по време на парламентарните изслушвания по темата „Безопасност на дейност на журналистите в Украйна” заяви, че 208 журналисти са пострадали от началото на годината в резултат на своята професионална дейност.

„От началото на годината, за 10 месеца от тази година, 208 журналисти са пострадали в Украйна в резултат на професионалната си дейност“, цитира Романюк „112 Украйна“.

На свой ред главата на мониторинговата мисия на ООН за правата на човека в Украйна Матилда Богнар цитира данни на мисията за нападения срещу журналисти.

„От 1 ноември 2017 г. регистрирахме 96 нападения и актове на сплашване на журналисти, блогъри, представители на медиите, активисти на гражданското общество и политически активисти“, заяви Богнар.

Според нея от 2015 г. мониторинговата мисия е фиксирала „минимум три смъртоносни нападения срещу представители на медиите“.

През септември в офиса на украинския лидер Владимир Зеленски се проведе учредително събрание за избиране на членове на Съвета по въпросите на свободата на словото и защитата на журналистите към президента на Украйна.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;